Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy na rozgrzewające herbaty oraz zestawiliśmy wszystkie dodatki do herbaty, które sprawią, że zrobi nam się ciepło w zimne, ciemne wieczory.
Rozgrzewająca czarna herbata na zimę
W zimie powinniśmy pić czarną herbatę, która nawet zupełnie czysta (bez dodatków) znakomicie rozgrzewa. Kiedy wracamy zziębnięci do domu odradzamy parzenie zielonej herbaty na początek. Zimą powinniśmy pić herbaty sfermentowane lub półsfermentowane: czarną, czerwoną, oolong.
Czarną herbatę parzymy świeżo zagotowaną wodą przez około 1-3 minuty, jeżeli zależy nam na pobudzeniu lub 2-5 minut, jeżeli nie straszny nam gorzki smak, ale za to nasza herbata zawiera mało kofeiny (tanina, która wytrąca się podczas dłuższego parzenia neutralizuje kofeinę). Do kubka (250 ml) wsypujemy 2-3 łyżeczki czarnej herbaty i odcedzamy po upływie wybranego przez nas czasu. Nie poleca się zostawiać liści w kubku, gdyż filtrowanie naparu przez zęby nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, a i ze względu na cytrynę (o tym w dalszej części tekstu).
Dodatki do herbaty, które najlepiej rozgrzewają w zimie
Cytryna, chociaż kwaśna, zawiera dużo witaminy C oraz dzięki rutynie zapobiega utracie tej cennej witaminy z naszego organizmu. Cytryna wspomaga trawienie oraz oczyszcza organizm. Należy pamiętać, że liście herbaty zawierają w niewielkim stopniu glin, a kiedy dodamy do nich cytrynę, powstaje cytrynian glinu, który zdecydowanie jest niekorzystny dla naszego organizmu. Dlatego, żeby temu zapobiec, zaparzoną herbatę należy oddzielić od fusów i dopiero wtedy bezpiecznie dodać cytrynę.
Przepis: 5 gramów czarnej herbaty parzymy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Oddzielamy liście herbaty od naparu, a następnie dodajemy 2 plasterki cytryny.
Imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność organizmu, dezynfekuje oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Łyżeczkę startego imbiru można dodawać do herbaty w dowolnym momencie.
Przepis: 5-6 gramów czarnej herbaty oraz starty świeży imbir (1-2 łyżeczki) zaparzamy wodą o temperaturze 95*C (świeżo zagotowaną) w kubku o pojemności 250 ml przez 2-3 minuty. Po zaparzeniu możemy dla wzmocnienia smaku oraz większego rozgrzania dodać do naszego odcedzonego naparu dodać 2 plasterki cytryny.
Bakteriobójcze działanie herbaty pu-erh i oolong
Picie herbaty wspomaga organizm każdego dnia, ponieważ herbata jest źrodłem wielu składników odżywczych składników oraz przeciwutleniaczy. W okresie zimowym pomaga mobilizować system odpornościowy, a odpowiednio zaparzona (tzn. krótko parzona) działa pobudzająco, dzięki kofeinie, która stawia na nogi. Zwrócić należy uwagę, że bardzo często wersje „extra, strong” leków na przeziębienie są wzbogacone o kofeinę w dużym stężeniu.
Czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze, pomaga obniżyć temperaturę ciała (dlatego w zimie nie polecamy jej pić w bardzo dużych ilościach), ale przy tym oczyszcza organizm z toksyn i uspokaja.
Herbata oolong wspiera odporność, poprawia przemianę materii i podobnie jak czerwona herbata ma działanie bakteriobójcze.
Zimowa herbata Masala Chaj
Tradycyjna indyjska herbata Masala Chaj to mieszanka imbiru, cynamonu, goździków oraz kardamonu. Połączenie przypraw, mleka, czarnej herbaty oraz cukru sprawia, że Masala Chaj to ulubiona herbata do picia w zimie w redakcji Czajnikowy.pl. Jej słodko mleczny aromat w połączeniu z pikantnymi przyprawami sprawia, że zima staje się zdecydowanie przyjemniejsza.
Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Masala Chaj?
- 0,5 l mleka,
- 3-4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty,
- starty imbir (2-3 łyżeczki),
- ziarna kardamonu (2-3 łyżeczki),
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 5-8 goździków,
- 100 ml wody,
- 3-4 łyżeczki cukru (rekomendujemy trzcinowy).
Przepis na Masala Chaj:
1. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody oraz wszystkie przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki. Na małym gazie gotujemy przez 5-10 minut (obserwując, żeby cała woda nie wyparowała).
2. Dolewamy 0,5 l mleka i ostrożnie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza herbata się zagotuje, wyłączamy grzanie. Wsypujemy 3-4 łyżeczki czarnej herbaty, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 7-8 minut.
3. Naszą rozgrzewająca herbatę wystarczy już tylko przecedzić do kubków i dosłodzić do smaku.
Rozgrzewająca herbata na bazie mleka skondensowanego Karak Chaj
Co potrzebujemy do przygotowania rozgrzewającej herbaty Karak Chaj?
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka czarnej herbaty
- 0,5 l wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 100 ml skondensowanego słodkiego mleka
1. Kardamon i czarną herbatę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
2. Po 8-10 minutach zmniejszamy grzanie i dodajemy mleko skondensowane i cukier według uznania.
3. Całość przecedzamy do kubków i pijemy!
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata
Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]
sty
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar
Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie
Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]
kwi
Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino
Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.
paź
Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą
Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]
lut
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.
kwi
Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody
Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]
kwi
Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko
W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]
lip