Każdy z Was pewnie nie raz podczas spaceru znalazł kamień, który wyróżniał się czymś na tle innych kamieni. Może tak, jak w przypadku chmur skojarzył Wam się z czymś, z jakąś postacią lub może z górą. Może było tak, że mieliście ochotę zabrać ten kamień do domu, bo wywołał w Was jakieś miłe doznanie estetyczne. Co jednak zrobić z takim kamieniem? Pokazać znajomym, popatrzeć, schować do szuflady by w końcu, po latach, podczas porządków wreszcie go wyrzucić. A może postawić go na półce by ładnie wyglądał?
W Japonii takie specjalne kamienie nazywają się Suiseki i wbrew pozorom mają związek z herbatą. Konkretnie z herbacianą ceremonią. Jak wiadomo ceremonia herbaciana w Japonii wymaga odpowiedniego zaaranżowania przestrzeni, by zapewnić uczestnikom niezapomniane przeżycie estetyczne. Do tej aranżacji zalicza się właściwie wszystko, co znajdziemy w chashitsu, czyli w pawilonie herbacianym. Zasady rządzące chanoyu mówią, że nie może tam znaleźć się nic niepotrzebnego. Niezbędny jest minimalizm i celowość każdego szczegółu. Wyjątkowo ważne jest to przy wystroju i ozdobach, ponieważ japońska estetyka nieco odbiega od zachodniej. My, chcąc przygotować odpowiednio urządzoną i estetyczną przestrzeń na spotkanie przy herbacie pewnie, w oczach Japończyków, grubo byśmy przesadzili. Na przykład na ścianie mamy wiele różnych obrazów, zdjęć, półek z bibelotami, które uważamy za estetyczne. Japończyk zaś, gdy wiesza obraz stara się, by nie było na tej ścianie niczego innego. To obraz ma skupiać całą uwagę. W pawilonie herbacianym znajduje się tylko jeden zwój z kaligrafią we wnęce zwanej tokonoma. Tam również znajdzie się ewentualna kompozycja kwiatowa zgodna z zasadami ikebany, czyli sztuki układania bukietów.
Bukiet jako fragment natury
Chabana to wywodząca się z ikebany sztuka układania kwiatów do ceremonii herbacianej. Ona również odbiega od naszego rozumienia bukietu, bo układający kwiaty stara się by wyglądały jak wycięty fragment natury. Zgodzimy się wszyscy, że kwiaty w naturze nie rosną w bukietach. Toteż ikebana zaleca czasem użycie jednego tylko kwiatu lub gałązki lub kilku roślin, które mogłyby naturalnie wyrosnąć w takiej kompozycji w jakiej je przedstawiono, a przy okazji mogłyby zachwycić i poruszyć harmonią kolorów, tekstury i linii, jakich można się w kompozycji doszukać.
Poza bukietem, spotkać możemy słynne drzewko bonsai, które ma – podobnie jak kwiaty – imitować fragment natury, w tym przypadku drzewo lub nawet las. Ma to być miniatura, żywa makieta, która w swej prostocie oddaje piękno natury, a zarazem bawi i zadziwia kunsztem tego, kto pielęgnował drzewko, aby nadać mu fantazyjną formę.
Nietypowy kamień jako element ceremonii herbacianej
Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można zachwycić się jednym malowidłem, jedynym kwiatem, to można także zachwycić się jedynym kamieniem. Suiseki to po prostu piękny i nietypowy kamień, który sama natura uformowała tak, że przypomina miniaturę naturalnej formacji. Skały, wyspy, góry, wzgórza czy wreszcie postaci lub zwierzęcia. Ważne, by kamień był nietypowy i piękny.
Suiseki dzieli się na kilka kategorii. Mamy właśnie miniaturki wysp, które doskonale można zaprezentować na zagrabionym piasku. Jest to związane z tak zwaną sztuką bonseki, czyli „krajobrazem na tacy”. Ogrody bonseki są stołową miniaturą kamiennych, suchych ogrodów zen, które projektuje się zgodnie z zasadami estetyki Zen. Składają się one z kamieni, żwiru i piasku, które odpowiednio zagrabione mają imitować wodę otaczającą kamień. Małe zestawy ogródków bonseki są popularne również w kulturze zachodu, ponieważ ich grabienie i układanie kamyków działa relaksująco. Suiseki nie zmienia się. Raz nadany wygląd pozostaje już na stałe.
Inna forma Suiseki to przedstawienie jednego kamienia ustawionego na specjalnej pasującej do niego- i tylko do niego – drewnianej podstawce. Wykonywanie podstawek to osobne rzemiosło i podstawka bywa tak samo ważna jak kamień, tworząc z nim spójną całość. Kamienie o ostrych krawędziach zalicza się do grupy Suiseki przedstawiających formacje skalne widziane z bliska. Kamienie obłe to kategoria gór widzianych z oddali. Są także szczególnie piękne kamienie z naturalnymi żyłami minerałów, mogące przywodzić na myśl ośnieżone szczyty czy górskie wodospady. Ostatnia grupa to kamienie przypominające postaci.
Suiseki z powodzeniem można używać podczas ceremonii herbacianej, lecz można także je kolekcjonować. Piękne i unikalne bywają bardzo drogie. Myślę, że wielu z Was częściej będzie teraz spoglądać pod nogi i może wyjątkowo piękny kamień ze spaceru, zamiast leżeć w szufladzie trafi na herbaciany stół pięknie wyeksponowany. Z całą pewnością warto spróbować, a nóż okaże się to ciekawym hobby, a codzienna herbata nabierze w towarzystwie Suiseki nowego charakteru.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis