ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach?

Całkiem sporo jak się okazuje. Szczaw to po angielsku Sorrel, jednak jest to także nazwa napoju jaki przyrządza się na Karaibach w okolicy Bożego Narodzenia. Nie ma on oczywiście nic wspólnego ze szczawiem jaki znamy z warzywnika, ponieważ przygotowuje się go z hibiskusa. Najczęściej ze świeżych kwiatów hibiskusa jeśli jest dostępny. Tradycja podobno wiąże się z tym, że koniec grudnia to właśnie okres zbioru tych kwiatów i właśnie wtedy wszyscy mieli ich pod dostatkiem, a potem ich nie było. Większość suszono i sprzedawano. Można więc powiedzieć, że hibiskus wepchnął się do bożonarodzeniowego menu Jamajczyków przypadkiem, po prostu kwitnąc o właściwej porze roku.

Świąteczny napój z Karaibów – Sorrel

Na Jamajce przygotowuje się Sorrel często na zimno ponieważ mimo, że za pasem są najchłodniejsze dni w roku, tam temperatura wciąż przekracza 25 st. C. Świeże kwiaty hibiskusa sprawiają również, że przygotowanie ich tradycyjnie wygląda nieco inaczej niż to jak my przygotowalibyśmy go na bazie hibiskusa suszonego. W oryginalnym przepisie kwiaty świeże gotuje się w wodzie, a póżniej zostawia by się macerowały najlepiej całą noc. Bardzo popularne są dodatki korzenne toteż prawdziwy świąteczny Sorrel powinien zawierać świeży imbir, laskę kory cynamonowej oraz kilka goździków. Popularnym dodatkiem jest także skórka pomarańczowa. Całość oczywiście należy posłodzić według uznania, ponieważ hibiskus jest dość kwaśny, najlepszy będzie tutaj cukier trzcinowy, którego smak kojarzy się z Karaibami.

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Sorrel drink jest popularny na całych Karaibach z okazji świąt, lecz aqua de Jamaica, czyli napar hibiskusa z sokami owocowymi osłodzony i podawany na zimno serwowany jest w całej środowej Ameryce i na Karaibach cały rok. Powstało bardzo dużo wariacji na temat napojów z hibiskusem, co daje szerokie pole do popisu każdemu miłośnikowi tego kwiatowego naparu. Wiele osób ceni sobie prozdrowotne działanie naparu z hibiskusa, a zwłaszcza jego dużą zawartość witaminy C. Jest to kolejny głos za tym by w zimowym okresie otworzyć się na napój nie tylko pyszny ale i zdrowy.

Głęboki, purpurowy kolor oraz korzenny smak sprawią, że Sorrel i u nas może znaleźć swe miejsce na wigilijnym stole. Chociaż chyba w naszym klimacie przyda się w wersji gorącej.

Przepis na Sorrel

3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy. Istnieje także wersja Sorrel z dodatkiem rumu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata jaśminowa

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]

Yerba mate guampa

Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]

Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja

Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Herbata, herbatka: co jest herbatą a co nią nie jest?

Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy[...]

Ekologiczne uprawy herbaty a klimat

Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.