O ormiańskiej herbacie opowiada Petros Tovmasyan:
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia, to w Armenii kawę pije się rano, a potem pije się herbatę. W Armenii parzy się herbatę podobnie jak w Turcji, a tak naprawdę, jak na całym Wschodzie – najpierw przygotowuje się esencję herbacianą, przelewa w małej ilości do kubków i uzupełnia gorącą wodą. Bardzo ważnym elementem w tradycji picia herbaty w Armenii jest Muraba. Jest to płynny dżem, coś między syropem, a dżemem – pływają w nim owoce. Muraba jest zrobiona najczęściej z wiśni, jabłek, lub moreli. I właśnie takim dżemem słodzi się herbatę w Armenii.
Mięta Nana oraz Urc
W samej Armenii nie rośnie herbata, jak na przykład w Gruzji. Są jednak zdrowotne herbatki ziołowe: najpopularniejsza jest mięta Nana, która właściwie rośnie przy każdym strumyku oraz Urc. Urc pomaga na trawienie i obniża ciśnienie, w smaku jest raczej lekko gorzka. Mięta Nana ma smak lekko trawiasty i pomaga na bóle brzucha.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?
Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]
kwi
Przepis na oryginalną Sweet Ice Tea z Texasu
Do przygotowania najlepszej sweet tea należy użyć wysokiej jakości herbaty czarnej liściastej, dającej mocny napar.[...]
wrz
Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie
Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]
sie
Zimne parzenie (cold brew) vs. ciepłe parzenie: różnice
W zimnej wodzie dobrze rozpuszczają się aminokwasy, których obecność w naparze wiąże się z cenionymi[...]
maj
Przegląd yerba mate: Rosamonte (ostrokrzew paragwajski), opinie
Aromat mate Rosamonte jest wyraźny i zdecydowany. Mówi się czasem, że to mate dla miłośników[...]
lip
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?
Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]
kwi
Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?
Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]
2 Comments
lut