ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wydawałoby się, że z herbatami (naparami) owocowymi nie ma większego problemu. Susz owocowy mieszany w odpowiednio dobranych proporcjach i wzmocniony aromatami (bardzo trudno o mieszanki bez nich) da przyjemny owocowy efekt.

 Herbata owocowa Vitax „Żurawina i Malina”

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy filiżankę „owocówki” o ładnej czerwonawej barwie, aczkolwiek znacznie mniej intensywnej niż się spodziewaliśmy po takim czasie parzenia. Zapach zdominował aromat maliny, tłamsząc gdzieś w tyle żurawinę. W smaku zdecydowanie podobnie na pierwszym planie wybija się słodycz maliny, w tle kwaskowatość żurawiny, lecz osiągnięta raczej za pomocą hibiskusa i liści jeżyny. W dodatku po tak długim czasie parzenia i wydawałoby się dobrych proporcjach suszu do ilości wody, napar najzwyklej w świecie jest wodnisty, a wyciskanie torebki i dłuższe parzenia nie poprawiły intensywności.

SONY DSC

Skład herbaty owocowej Vitax

Nasze oczekiwania jakościowe były znacznie wyższe, zwłaszcza że cenowo jest to produkt z dość wysokiej półki. Po sprawdzeniu składu rozczarowanie smakowe znajduje odzwierciedlenie w procentach. Szumnie nazywająca się „Żurawina i Malina” zawiera w sobie jedynie 1% żurawiny i 0,3% malin, a to już spore marketingowe przegięcie.

Niepowtarzalny aromat żurawiny i maliny pozwoli ci odkryć pokłady Twojej naturalnej energii.

Ten slogan reklamowy prezentuje bardzo ciekawe podejście. Sztuczne aromaty mobilizują w nas naturalną energię? Bardzo ciekawe! Wszystkim, którzy poszukują dobrego naparu z żurawiną, chcąc skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego owocu, zdecydowanie odradzamy.

Producent: Total Global Beverages, www.vitax.pl

Parzenie: Zgodnie z zaleceniami producenta: 1 torebka na filiżankę, wrzątkiem od 8 do 10 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego

Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]

1 Comments

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Jak smakuje herbata?

Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.