ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których smak nie każdy zna, nawet jeśli pija mate od lat. Również takim markom chcielibyśmy się bliżej przyjrzeć w naszym przeglądzie, zwłaszcza, że są już szeroko dostępne i nie ma problemu by ich skosztować.

Produkcja yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul to marka, która od niedawana dostępna jest na naszym rynku, choć sama ma dość długą historię. Produkowana jest w Obera w Argentyńskim Misiones. Jak twierdzi producent, yerba mate ta świętowała już swoje setne urodziny. W ofercie producenta znajdziemy – poza yerba mate – także uprawianą w Argentynie herbatę. Yerba mate od tego producenta znajdziemy pod dwiema markami Pajaro Azul oraz Adelgamate. Poza tym dowiadujemy się, że produkuje się tu także mate na specjalne zamówienie dla innych firm. Pajaro Azul do dyspozycji mamy w wersji klasycznej i ziołowej, a także w postaci torebek ekspresowych. Jest ona blendem yerby pochodzącej z upraw górskich oraz zwykłych plantacji, dzięki czemu łączy charakter obu tych wersji w jednym naparze.

Jak smakuje yerba mate Pajaro Azul

Pajaro Azul znaczy niebieski ptak. Nie wiadomo dokładnie jaki to ptak znalazł się w logo. Nie ma to właściwie większego znaczenia, ale nasze przypuszczenia kierują się w stronę żyjącej w Ameryce Południowej indygówki niebieskiej. Sam susz prezentuje się nad wyraz atrakcyjnie. Nieco grube cięcie liści i średnie cięcie łodyg w połączeniu z nieprzesadzoną ilością pyłu tworzy mieszankę, która jest zwyczajnie ładna i miła dla oka. Smak naparu jest świeży, nieco kwasowy, z goryczką i wyraźną nutą polnych ziół i kwiatów. Napar nie wypłukuje się szybko i jest dobry do wielokrotnych zalań. Polecamy zdecydowanie fanom yerba mate z Argentyny, szczególnie tym, którzy piją tradycyjnie i wielokrotnie zalewają liście. Jest to mate wysokiej jakości, dobra także dla początkujących. Przyjemna i orzeźwiająca.

Yerba mate Pajaro Azul 1kg
Yerba mate Pajaro Azul 1kg

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Herbata z aloesem, przepis

Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]

Jak wybrać dobrą matchę?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

Sztuka herbaciana a filozofia

Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

Jaka herbata zamiast kawy

Kawa czy herbata? Oto najczęstsze pytanie, które słyszymy gdy przychodzimy w odwiedziny. W godzinach porannych[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.