ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Główne składniki, zapewniające zielonej herbacie dobroczynny wpływ na nasze ciało to polifenole, które odpowiadają za jej właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
  • Kofeina zwana w herbacie teiną wraz z teobrominą i teofiliną odpowiada za pobudzenie,
  • L-teanina zaliczana do aminokwasów ma działanie odprężające i antydepresyjne.

Okazuje się, że nie jest łatwo podać konkretne dane dla herbaty zielonej. Odchylenia w ilości poszczególnych substancji w liściach spowodowane różnymi warunkami uprawy oraz różnicami w procesie produkcji mogą sięgać rzędu wielkości. Najbardziej cenione przeciwutleniacze są wrażliwe na temperaturę, stwierdzono zatem spore różnice ich zawartości w herbatach zielonych dłużej podprażanych od herbat krócej obrabianych termicznie w niższej temperaturze. Różnice te mogą sięgać 15%. Kofeina jest mniej podatna na rozpad termiczny, więc pozostaje prawie bez strat w gotowym produkcie. Niezależnie jednak od gatunku herbaty zielonej zawarte w niej przeciwutleniacze przydają jej popularności.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Najważniejsze zalety picia zielonej herbaty

  • Antyoksydanty spowalniają starzenie naszego ciała wyłapując wolne rodniki,
  • mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają stres oksydacyjny, który wzrasta w skutek palenia tytoniu i życia w wielkich miastach wśród smogu.
  • Flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
  • Dowiedziono także, że niektóre katechiny maja zdolność ograniczania rozkładania wielocukrów w jelitach oraz ograniczania rozpuszczalności tłuszczów w żółci. Mówiąc prosto katechiny te sprawiają, że przyswajamy mniej cukrów i tłuszczy z naszej diety choćby była wysoko-tłuszczowa.
  • Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie.
  • Duża zawartość fluoru natomiast poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Kawa na Cyprze

Cypr to kraj stojący pod znakiem kawy. Tak, jak w wiekszosci państw basenu morza Sródziemnego,[...]

Herbata na ból brzucha

Wśród licznych prozdrowotnych właściwości herbaty nie dopuszczamy się przesady, szukając także remedium na ból brzucha. Zauważmy,[...]

Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis

Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Przepis na Pink Coconut na hibiskusie

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.