ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej taniny (0,23%). W badaniu najmniej kofeiny stwierdzono w herbacie zielonej Bancha (0,01%), a najmniej taniny miały herbata Bancha i herbata oolong (0,03%).

Zawartość kofeiny i tanin w herbacie, wartości podane na 100 g

Rodzaj herbaty Kofeina, % Tanina, %
Herbata zielona Gyokuro liście 3,5 10
napar 0,16 0,23
Herbata zielona Sencha liście 2,3 13
napar 0,02 0,07
Herbata zielona Bancha liście 2 11
napar 0,01 0,03
Herbata zielona Hojicha liście 1,9 9,5
napar 0,02 0,04
Herbata oolong liście 2,4 12,5
napar 0,02 0,03
Herbata czarna liście 2,7 20
napar 0,05 0,1
Herbata zielona Matcha 3,2 10

Napar zaparzony z 3 g liści herbaty w 100 ml wrzącej wody przez 2 minuty, analizowano ekstrakt
* Ilości śladowe

Źródło: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czego nie popijać herbatą?

Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]

Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue

Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Czarna herbata z Kenii GFOP Milima

Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.