ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha

Tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha. Zbierane są grubsze i bardziej mięsiste liście o wyraźnym unerwieniu. Dzięki zastosowaniu liści starszych herbata Bancha jest uboższa w kofeinę i substancje aromatyczne. Zyskuje jednak inne cenione własności.

W zależności od terminu zbioru bancha ma różne nazwy. Pochodząca z drugiego zbioru w roku, a z pierwszego zbioru banchy nazywa się nibancha, z trzeciego zbioru, a drugiego banchy nazywana jest sanbancha. Natomiast z ostatniego czwartego zbioru czyli trzeciego zbioru banchy nazywana jest yonbancha. Łącznie na rynku rozróżnia się 22 gatunki banchy.

Bancha ma kilka cenionych właściwości. Przede wszystkim zawiera niewiele teiny oraz innych substancji drażniących więc polecana jest również dla dzieci oraz do picia wieczorem. Bancha ma odczyn lekko zasadowy co za tym idzie pomaga w odkwaszaniu organizmu. Pomaga także na nadkwasotę oraz zgagę.
Ciekawą własnością jest także kojące działanie na ukąszenia owadów. Stosuje się w tym celu okłady na skórę z naparu Banchy. Proces produkcji herbaty bancha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczny podłużny kształt.

Parzenie banchy nie odbiega od klasycznych zielonych herbat japońskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzymy 1-2 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty

Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie

Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]

Jak wybrać dobrą matchę?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał[...]

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty

Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.