ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Latte na bazie mleka i kurkumy, nazywane Złotym Mlekiem, jest tak bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, że czasem przewyższa zwykłe latte na bazie kawy. Klienci cenią sobie Złote Mleko za to, że jest zdrowe, a kurkuma należąca do medycyny ajurwedyjskiej, znana jest z dobroczynnych właściwości od tysięcy lat. Używanie kurkumy sięga prawie 4000 lat w Indiach, gdzie była używana jako przyprawa kulinarna i miała religijne znaczenie.

Kurkumina

Badania potwierdzają, że głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która podobnie jak herbata jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, oczyszczające, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Kurkuma wspomaga trawienie, pracę trzustki i wątroby. Warto pamiętać o tym, żeby łączyć kurkumę z czarnym pieprzem, który to znacząco wspomaga przyswajanie kurkuminy do ludzkiego organizmu.

Jak sprawdzić czy kupiliśmy dobrej jakości kurkumę?

Należy rozpuścić 1 łyżeczkę kurkumy w szklance wody i sprawdzić, czy na dnie powstał osad. Jeżeli zauważyliśmy osad, produkt mógł zostać obciążony na przykład mąką, a więc mamy produkt niskiej jakości. Najlepiej wybierać kurkumę z organicznych upraw, żeby ustrzec się kurkumy o wysokim stopniu zanieczyszczenia.

Przepis na złote mleko

Składniki do herbaty:

  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżeczek cukru lub miodu
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • świeży imbir starty
  • kilka ziaren kardamonu
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka goździków

Składniki do złotego mleka:

  • 1 szklanka mleka (najlepiej nie krowiego)
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru

W pierwszym garnku gotujemy herbatę wraz ze składnikami przez 10-15 minut. W drugim garnku utrzymujemy mleko z kurkumą w temperaturze 80*C. Do szklanki wlewamy 100 ml herbaty. Złote mleko spieniamy i uzupełniamy tworząc warstwową herbatę z kurkumą. Można posypać cynamonem dla ozdoby.

Źródła: Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. autorzy: Takada, Bhardwaj, Potdar, Aggarwal, Herbal Medicine, 2nd edition – Biomolecular and Clinical Aspects- Oxidative Stress and Disease, autorzy: Iris F. F. Benzie and Sissi Wachtel-Galor

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Co pije Tatar? Herbata Tatarska

Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]

Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii

Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha

Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]

Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste

Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.