Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata na Sumatrze
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.
Herbatę, którą miałam okazję spróbować, oznaczono BOP I, co oznacza Broken Orange Pekoe, czyli herbatę łamaną z pojedynczych tipsów. Pochodzi ona z Bah Butong, plantacji położonej na wysokości 2 tysięcy metrów o klimacie mglistym i wilgotnym. Region charakteryzuje się ortodoksyjnymi herbatami o mocnym smaku, ciemnym kolorze i z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.
Herbata czarna Sumatra BOP I Bah Butong
Jak wskazuje nazwa, w suszu nie znajdziemy całych liści. Połamane listki mają kolor ciemno-brązowy, czarny z czerwonawymi tonami z częściami owłosionych tisów. Pachną esencjonalnie i głęboko.
Przygotowanie zalecane jest ilości 3 g na 120 ml. Woda o temperaturze 96 stopni oraz czas parzenia od 1 do 3 minut. Po pierwszym parzeniu według zaleceń herbata przeparzyła mi się. Obniżyłam więc temperaturę wody do 90 stopni. Przy tym parzeniu użyłam 5 g herbaty i 250 ml wody. Pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie także. Napar wyszedł bardzo herbaciany: ciemno- czerwony. Taki kolor herbaty pamiętam z domu. W smaku był na granicy przeparzenia, jednak dało się wyraźnie wyczuć esencjonalność i delikatną słodycz. To taka dobra domowa gorąca herbata.
Drugie parzenie było jedynie nieco słabsze. Smak i kolor pozostały niemalże te same.
Bardzo ciekawa herbata. Idealna dla osób, które nie chcą próbować herbat sypanych z przywiązania do torebek czy herbaty w granulacie. To może być pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń. Świetnie też nada się na herbatę codzienną, z cytryną lub malinami.
Źródła: www.indonesia-investments.com/business/commodities/tea/item240, blog.englishteastore.com/tag/sumatra/, World Atlas of Tea, Krisi Smith
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
Yerba mate saborizada
Yerba mate saborizada to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do yerba mate[...]
Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!
Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]
2 Comments
sty
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą
Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]
mar