Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata na Sumatrze
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.
Herbatę, którą miałam okazję spróbować, oznaczono BOP I, co oznacza Broken Orange Pekoe, czyli herbatę łamaną z pojedynczych tipsów. Pochodzi ona z Bah Butong, plantacji położonej na wysokości 2 tysięcy metrów o klimacie mglistym i wilgotnym. Region charakteryzuje się ortodoksyjnymi herbatami o mocnym smaku, ciemnym kolorze i z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.
Herbata czarna Sumatra BOP I Bah Butong
Jak wskazuje nazwa, w suszu nie znajdziemy całych liści. Połamane listki mają kolor ciemno-brązowy, czarny z czerwonawymi tonami z częściami owłosionych tisów. Pachną esencjonalnie i głęboko.
Przygotowanie zalecane jest ilości 3 g na 120 ml. Woda o temperaturze 96 stopni oraz czas parzenia od 1 do 3 minut. Po pierwszym parzeniu według zaleceń herbata przeparzyła mi się. Obniżyłam więc temperaturę wody do 90 stopni. Przy tym parzeniu użyłam 5 g herbaty i 250 ml wody. Pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie także. Napar wyszedł bardzo herbaciany: ciemno- czerwony. Taki kolor herbaty pamiętam z domu. W smaku był na granicy przeparzenia, jednak dało się wyraźnie wyczuć esencjonalność i delikatną słodycz. To taka dobra domowa gorąca herbata.
Drugie parzenie było jedynie nieco słabsze. Smak i kolor pozostały niemalże te same.
Bardzo ciekawa herbata. Idealna dla osób, które nie chcą próbować herbat sypanych z przywiązania do torebek czy herbaty w granulacie. To może być pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń. Świetnie też nada się na herbatę codzienną, z cytryną lub malinami.
Źródła: www.indonesia-investments.com/business/commodities/tea/item240, blog.englishteastore.com/tag/sumatra/, World Atlas of Tea, Krisi Smith
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie
Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]
cze
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki
Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]
gru
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze
Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?
Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]
lut
Latte art – wzory krok po kroku: serce
Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis