Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata na Sumatrze
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.
Herbatę, którą miałam okazję spróbować, oznaczono BOP I, co oznacza Broken Orange Pekoe, czyli herbatę łamaną z pojedynczych tipsów. Pochodzi ona z Bah Butong, plantacji położonej na wysokości 2 tysięcy metrów o klimacie mglistym i wilgotnym. Region charakteryzuje się ortodoksyjnymi herbatami o mocnym smaku, ciemnym kolorze i z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.
Herbata czarna Sumatra BOP I Bah Butong
Jak wskazuje nazwa, w suszu nie znajdziemy całych liści. Połamane listki mają kolor ciemno-brązowy, czarny z czerwonawymi tonami z częściami owłosionych tisów. Pachną esencjonalnie i głęboko.
Przygotowanie zalecane jest ilości 3 g na 120 ml. Woda o temperaturze 96 stopni oraz czas parzenia od 1 do 3 minut. Po pierwszym parzeniu według zaleceń herbata przeparzyła mi się. Obniżyłam więc temperaturę wody do 90 stopni. Przy tym parzeniu użyłam 5 g herbaty i 250 ml wody. Pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie także. Napar wyszedł bardzo herbaciany: ciemno- czerwony. Taki kolor herbaty pamiętam z domu. W smaku był na granicy przeparzenia, jednak dało się wyraźnie wyczuć esencjonalność i delikatną słodycz. To taka dobra domowa gorąca herbata.
Drugie parzenie było jedynie nieco słabsze. Smak i kolor pozostały niemalże te same.
Bardzo ciekawa herbata. Idealna dla osób, które nie chcą próbować herbat sypanych z przywiązania do torebek czy herbaty w granulacie. To może być pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń. Świetnie też nada się na herbatę codzienną, z cytryną lub malinami.
Źródła: www.indonesia-investments.com/business/commodities/tea/item240, blog.englishteastore.com/tag/sumatra/, World Atlas of Tea, Krisi Smith
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]
Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]
gru
Campesino: przegląd marek yerba mate
Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]
1 Comments
cze
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku
Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]
mar
Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!
Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]
sie
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Amanda
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Amanda. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]
lip
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi