Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata na Sumatrze
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.
Herbatę, którą miałam okazję spróbować, oznaczono BOP I, co oznacza Broken Orange Pekoe, czyli herbatę łamaną z pojedynczych tipsów. Pochodzi ona z Bah Butong, plantacji położonej na wysokości 2 tysięcy metrów o klimacie mglistym i wilgotnym. Region charakteryzuje się ortodoksyjnymi herbatami o mocnym smaku, ciemnym kolorze i z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.
Herbata czarna Sumatra BOP I Bah Butong
Jak wskazuje nazwa, w suszu nie znajdziemy całych liści. Połamane listki mają kolor ciemno-brązowy, czarny z czerwonawymi tonami z częściami owłosionych tisów. Pachną esencjonalnie i głęboko.
Przygotowanie zalecane jest ilości 3 g na 120 ml. Woda o temperaturze 96 stopni oraz czas parzenia od 1 do 3 minut. Po pierwszym parzeniu według zaleceń herbata przeparzyła mi się. Obniżyłam więc temperaturę wody do 90 stopni. Przy tym parzeniu użyłam 5 g herbaty i 250 ml wody. Pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie także. Napar wyszedł bardzo herbaciany: ciemno- czerwony. Taki kolor herbaty pamiętam z domu. W smaku był na granicy przeparzenia, jednak dało się wyraźnie wyczuć esencjonalność i delikatną słodycz. To taka dobra domowa gorąca herbata.
Drugie parzenie było jedynie nieco słabsze. Smak i kolor pozostały niemalże te same.
Bardzo ciekawa herbata. Idealna dla osób, które nie chcą próbować herbat sypanych z przywiązania do torebek czy herbaty w granulacie. To może być pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń. Świetnie też nada się na herbatę codzienną, z cytryną lub malinami.
Źródła: www.indonesia-investments.com/business/commodities/tea/item240, blog.englishteastore.com/tag/sumatra/, World Atlas of Tea, Krisi Smith
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate i zielona herbata. Przepis na yerba mate z zieloną herbatą
Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z[...]
lut
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?
Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]
1 Comments
kwi
Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi
Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]
mar
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady
Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]
mar