ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę weźmiemy ilość kofeiny (czy teiny, jak kto woli) w gotowym herbacianym naparze.

No dobrze, ale przecież herbata długo parzona jest goryczkowa, a nasze babcie od zawsze ostrzegały: wyciągnij już torebkę z herbatą, bo będzie za mocna!

Podczas długiego parzenia herbaty wytrącają się garbniki, które powodują, że herbata jest gorzka, przez co wydaje nam się, że mamy do czynienia z mocnym naparem. To jednak rodzaj herbaty (miejsce uprawy, sposób przetworzenia itd.) zdecydują w największej mierze o tym, czy herbata jest mocna w kontekście pobudzenia (kofeiny).

Należy pamiętać, że długość parzenia herbaty ma bardzo duży wpływ na smak herbacianego naparu i dla różnych rodzajów herbaty czasy są definiowane według typu liści, ich jakości i gatunku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie

Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]

2 Comments

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Wąż do fajki wodnej: co wybrać

Jednym z bardzo ważnych elementów wpływających na jakość palenia fajki jest wąż. Potrafi na przykład[...]

Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie

Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]

Miód – substytut cukru

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.