Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
W tym roku mogłam spróbować aż trzech herbat z Darjeeling z pierwszego zbioru – First Flush. Okazały się bardzo smaczne i doskonałe do przygotowania domowych herbat na zimno.
Herbata Darjeeling: Phoobsering, Singell oraz Seeyok
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First Flush. Wszystkie trzy herbaty zakwalifikowane są jako SFTGFOP1, czyli Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1. Tak określa się specjalnie wyselekcjonowane herbaty najwyższej jakości. Możemy się po nich spodziewać dobrze wybranych i dość jednolitych liści.
Każda z herbat pochodzi z innego ogrodu herbacianego (w Darjeeling jest ich ponad 80).
Pierwsza z nich to Darjeeling Phoobsering. Ogród ten został założony na północy okręgu Darjeeling w 1864 roku, na wysokości od 910 do 1830 m nad poziomem morza. Od 2010 roku zaczął produkcję ekologiczną.
Druga z herbat – Singell, została zebrana w ogrodzie o tej samej nazwie, który jest położony w centralnej części Darjeeling i został założony w 1861 roku na wysokości od 1000 do 1400 m nad poziomem morza.
Ostatnią jest herbata Seeyok z ogrodu założonego w 1869 roku w zachodniej części Darjeeling na granicy z Nepalem. Wysokość ogrodu to 1100-1800 metrów nad poziomem morza. Od roku 1995 zajmuje się produkcją organiczną.
Choć wszystkie z herbat to Darjeelingi FF, to jednak można dostrzec subtelne różnice nie tylko w wyglądzie ale i smaku między nimi.
Wszystkie herbaty najpierw przygotowałam tradycyjnie na gorąco, używając 2 g herbaty na 200 ml wody o temperaturze 95 stopni. Pierwsze parzenie to 1,5 minuty, drugie to 3 minuty. Według mnie najsmaczniejsza okazała się ta z ogrodu Singell. Wszystkie herbaty były bardzo świeże i “darjeelingowe” w smaku. Ich rześkość podsunęła mi pomysł na przygotowanie ich na zimno.
Parzenie herbaty Darjeeling metodą Cold Brew
Do tego celu wybrałam metodę zalewania suszu zimną wodą i odstawienie takiego naparu do lodówki. Swoją herbatę parzyłam przez całą noc. Natomiast wykorzystałam do tego 2 g herbaty na 150 ml zimnej wody. Herbaty wyszły podobne w smaku do swojej ciepłej wersji jednak jakby wyraźniejsze no i bardzo orzeźwiające. Darjeelingowe winogrona (Muscat) były bardzo wyraźne – doskonale gasiły pragnienie. I tutaj podobie jak w zwykłym parzeniu Singell był moim faworytem. Choć to jedno z moich pierwszych “Cold brew” jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Taką mrożoną herbatę można też lekko osłodzić lub dodać do niej plasterek limonki, brzoskiwnię lub inne owoce by w ten sposób otrzymać zdrowy i “smakowy” napój. Osobiście jestem fanką czystej herbaty, jednak w gorący dzień szklanka limonkowej herbaty z lodem potrafi zdziałać cuda.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić Lipton Ice Tea Lemon, jak zrobić Lipton Ice Tea Green Tea
Na Waszą wyraźną prośbę przedstawiamy prostu sposób na zrobienie Ice Tea jak ze sklepu, jednocześnie[...]
sie
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore? Oprócz opakowania różni[...]
wrz
Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie
„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]
sie
Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie
Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.
cze
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar