ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

W dodatkach do herbat możecie znaleźć między innymi opuncję. Każdy z was zna smak kaktusa. Może nie wielu kosztowało samego kaktusa, ale na rynku bardzo powszechne są soki, czy lody kaktusowe. No i jest herbata kaktusowa herbata.

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym świecie, a jeden z nich czyli opuncja indyjska jest jadalna. Jest indyjska, chociaż wywodzi się z Meksyku. Jada się przede wszystkim owoce opuncji, ale kwiaty świetnie służą jako aromat do herbaty.

Opuncja znana jest w Europie od XV wieku. Mówi się, że już ze swojej pierwszej wyprawy Krzysztof Kolumb przywiózł opuncję do Europy. Początkowo była używana do celów leczniczych w Ameryce, gdzie stosowano ją głównie zewnętrznie – na różnego rodzaju dolegliwości skórne. Doceniano też właściwości tonizujące – opuncja jest bardzo odświeżająca, orzeźwiająca. Stosowana jest też często w kosmetykach: mydła, kremy. Opuncja indyjska to sukulent: roślina zaprogramowana do gromadzenia wody na suche czasy.

Do aromatyzowania herbaty używa się głównie kwiatów opuncji, czasem również jej kawałków. Aromat opuncji jest głównie w kwiatach.

Herbata zielona Kaktusowa
Herbata zielona Kaktusowa

Herbata zielona i herbata czarna z opuncją to mieszanki na bazie klasycznej chińskiej Senchy, czy jakiejś czarnej herbaty z Ceylonu. Widać tutaj charakterystyczne żółte kwiatki opuncji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Sztuka herbaciana a filozofia

Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Herbata pu-erh – jak parzyć?

Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]

Yerba mate La Rubia, opinie

Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie

Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.