Na Sri Lance uprawia się herbatę, którą wszyscy na świecie znają i cenią. Renoma herbat pochodzących z tego kraju jest tak wielka, że herbaty ceylońskie stały się synonimem herbaty w ogóle w wielu krajach. Większość powszechnych herbat ekspresowych lub butelkowanych produkowana jest na bazie tej herbaty. Krótko, każdy kto zna smak herbaty czarnej zna smak herbaty z Ceylonu.
Herbata na Sri Lance
Plantacje na wyspie Ceylon założył Brytyjczyk James Taylor w 1867 roku. Początkowo na Ceylonie produkowało się głównie cynamon, później kawę, której uprawy zniszczone zostały przez grzyby, następnie kakaowce i chinowce, których plantacje również się nie udały. Wreszcie herbata znalazła tutaj idealne dla siebie warunki czyniąc Sri Lankę czwartym największym producentem herbaty na świecie i do niedawna największym eksporterem herbaty.
Wśród wielu doskonałych herbat ze Sri Lanki jest jedna o wyjątkowo romantycznej nazwie. Lovers’ Leap czyli skok kochanków to herbata pochodząca z Nuwara Eliya na Sri Lance czyli słynącego z wyjątkowej herbaty uprawianej na wysokości ponad 2000 m n.p.m. Lovers’ Leap to nazwa wodospadu na wyspie Ceylon mierzącego 30 metrów. Legenda opowiada o księżniczce, córce króla Ceylonu, która pokochał chłopca, z którym nie mogła się związać. Zakochani wybrali więc śmierć niż życie bez siebie. Rzucili się wiec ze szczytu skały co dało nazwę wodospadowi a w efekcie także herbacie. Historia bardziej udokumentowana mówi jednak o młodej dziewczynie imieniem Francina, która była córką zarządcy Ceylonu w czasach gdy wyspa była we władaniu Holendrów. Piękna Francina miała rzucić się do morza na widok odpływającego statkiem ukochanego. Była zaręczona z młodym Holenderskim oficerem lecz ten porzucił ją i odpłynął do ojczyzny.
Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor sadząc pierwsze 200 krzewów herbacianych i tym samym rozpoczynając herbacianą historię Sri Lanki.
Herbata Ceylon Lovers’ Leap ma świeży aromat przywodzący na myśl cytrusy. Określana jest jako herbata o umiarkowanej mocy i złocisto-miodowym naparze.
Jeśli chodzi o dodatki lepiej komponuje się z cytryną niż z mlekiem.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła
Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]
lis
Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]
kwi
Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność
Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]
lis
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]
lip
G: Golden, oznaczenie jakości herbaty
G: Golden to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata o[...]
Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą
Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]
lip