Na Sri Lance uprawia się herbatę, którą wszyscy na świecie znają i cenią. Renoma herbat pochodzących z tego kraju jest tak wielka, że herbaty ceylońskie stały się synonimem herbaty w ogóle w wielu krajach. Większość powszechnych herbat ekspresowych lub butelkowanych produkowana jest na bazie tej herbaty. Krótko, każdy kto zna smak herbaty czarnej zna smak herbaty z Ceylonu.
Herbata na Sri Lance
Plantacje na wyspie Ceylon założył Brytyjczyk James Taylor w 1867 roku. Początkowo na Ceylonie produkowało się głównie cynamon, później kawę, której uprawy zniszczone zostały przez grzyby, następnie kakaowce i chinowce, których plantacje również się nie udały. Wreszcie herbata znalazła tutaj idealne dla siebie warunki czyniąc Sri Lankę czwartym największym producentem herbaty na świecie i do niedawna największym eksporterem herbaty.
Wśród wielu doskonałych herbat ze Sri Lanki jest jedna o wyjątkowo romantycznej nazwie. Lovers’ Leap czyli skok kochanków to herbata pochodząca z Nuwara Eliya na Sri Lance czyli słynącego z wyjątkowej herbaty uprawianej na wysokości ponad 2000 m n.p.m. Lovers’ Leap to nazwa wodospadu na wyspie Ceylon mierzącego 30 metrów. Legenda opowiada o księżniczce, córce króla Ceylonu, która pokochał chłopca, z którym nie mogła się związać. Zakochani wybrali więc śmierć niż życie bez siebie. Rzucili się wiec ze szczytu skały co dało nazwę wodospadowi a w efekcie także herbacie. Historia bardziej udokumentowana mówi jednak o młodej dziewczynie imieniem Francina, która była córką zarządcy Ceylonu w czasach gdy wyspa była we władaniu Holendrów. Piękna Francina miała rzucić się do morza na widok odpływającego statkiem ukochanego. Była zaręczona z młodym Holenderskim oficerem lecz ten porzucił ją i odpłynął do ojczyzny.
Ciekawostką jest fakt, że herbata ta pochodzi z plantacji, którą założył osobiście sam James Taylor sadząc pierwsze 200 krzewów herbacianych i tym samym rozpoczynając herbacianą historię Sri Lanki.
Herbata Ceylon Lovers’ Leap ma świeży aromat przywodzący na myśl cytrusy. Określana jest jako herbata o umiarkowanej mocy i złocisto-miodowym naparze.
Jeśli chodzi o dodatki lepiej komponuje się z cytryną niż z mlekiem.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Zielonej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia ice tea z zielonej herbaty należy wziąć nieco więcej szuszu herbacianego, na przykład[...]
kwi
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Matcha: esencja herbaty
Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów[...]
maj
Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie
Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]
gru
Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata
Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]
maj
Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis
Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]
mar