Fryzja to obecnie kraina w północnej Holandii. Historycznie jednak był to obszar znacznie większy obejmujący poza północną Holandią także część Danii oraz Niemiec. Fryzję dzielono niegdyś na trzy części: zachodnią, wschodnią i północną. Część wschodnia zaś jest ojczyzną herbaty po fryzyjsku.
Czym jest herbata wschodniofryzyjska?
Nie tylko herbata wschodniofryzyjska to mieszanka, która swój rodowód wywodzi z tych okolic, ale także wyjątkowy sposób podawania i picia herbaty to coś co miejscowi zaliczają do swojego dziedzictwa.
Sama herbata wschodniofryzyjska to mieszanka, która spodobała się Holendrom szczególnie. Daje ona intensywny i esencjonalny napar. Jest to blend czarnych herbaty, który w większości składa się z herbaty asam, po za nią w składzie znajduje się czarna herbata indonezyjska.
Kompozycja taka osadzona jest w historii ponieważ Holendrzy właśnie w Indonezji założyli swe liczne magazyny przeładunkowe by zachować ciągłość przepływu towarów między Holandią, a różnymi krajami, z którymi handlowała Holenderska Kompania Wschodnioindyjska. Tutaj także jeszcze w XVII wieku założono pierwsze uprawy herbaciane korzystając z nasion przywiezionych z Japonii. Dopiero jednak w wieku XIX, gdy Brytyjczycy odnieśli sukces w uprawie herbaty w Indiach również Holendrzy postanowili rozwinąć swoje uprawy w Indonezji bazując na odmianie asamskiej.
W ten sposób powstała mieszanka wschodniofryzyjska, której używa się do przygotowania herbaty po fryzyjsku. Jeśli mamy problem ze zdobyciem gotowej mieszanki, możemy przygotować ją sami mieszając ze sobą herbatę asam oraz czarną herbatę z Indonezji zachowując przewagę herbaty asam. Ostatecznie, użyć można po prostu herbaty asamskiej lub jakiejkolwiek innej dającej mocny napar.
Przygotowanie herbaty po fryzyjsku
- mocny napar herbaty,
- biały cukier kandyzowany,
- oraz słodką, gęstą śmietankę.
Do filiżanki wrzuca się kilka kryształów cukru i zalewa je gorącą herbatą. Powinniśmy wlać niezbyt dużo, jedynie tyle by przykryć cukier. Tutaj należy słuchać jak charakterystycznie strzelają pękające cukrowe kryształy. Następnie na wierzch dodać należy nieco zimnej śmietany i zaczekać chwilę by się sama rozprowadziła. Najlepiej robić to na brzegu filiżanki i obserwować jak na powierzchni powstają słynne „chmurki” śmietankowe, czyli smugi śmietany.
Herbaty nie wolno mieszać. Włożenie łyżeczki do filiżanki jest znakiem dla gospodarza, że gość już nie będzie pił. Niemieszaną herbatę należy wypić w trzech łykach by poczuć wszystkie trzy smaki: gorzki herbaciny, śmietankowy i cukrową słodycz z niezupełnie rozpuszczonych kryształów. Takich filiżanek w dobrym guście jest wypić trzy.
W Niemczech i Holandii wypija się herbatę nawet trzy razy dziennie. Co ciekawe tutejszy five o’clock przypada na godzinę trzecią po południu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie
Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie
Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]
paź
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
Czym jest herbata? Herbata – co to?
Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]
maj