ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Jeśli jesteście fanami własnoręcznie przygotowywanych prezentów, albo jeśli lubicie eksperymentować i odkrywać nowe smaki zachęcam Was do wykonania dwóch świątecznych mieszanek herbacianych.

Przygotowana herbata świąteczna w puszkach
Przygotowana herbata świąteczna w puszkach

Pomysł na świąteczne herbaty

Mieszanki nazwałam: „Choinkowa” i „Wigilijna”. Ta pierwsza miała kojarzyć mi się z orzeźwiającym zapachem lasu i żywicy, ale także z przyjemnym powrotem do domu ze spaceru po zaśnieżonym lesie. Mieszanka „Wigilijna” z kolei miała być domowa, ciepła i leniwa. Po tak dobranych charakterystykach zdecydowałam się na zieloną herbatę Gunpowder w przypadku mieszanki choinkowej (zielony to kolor lasu) oraz na English Breakfast w przypadku mieszanki Wigilijnej.

Zielona herbata gunpowder
Zielona herbata gunpowder

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznej herbaty

Na bazę mieszanek wybrałam herbaty, które są dość proste w obsłudze i praktycznie każdy da sobie z nimi radę. Poza herbatą dodałam następujące składniki.

„Herbata Choinkowa”

  • 20 g Gunpowder
  • 1 g anyżu gwiaździstego
  • 3g imbiru kandyzowanego
Owoc dzikiej róży i goździki
Owoc dzikiej róży i goździki

„Herbata Wigilijna”

Herbata gunpowder, imbir kandyzowany i anyż
Herbata gunpowder, imbir kandyzowany i anyż

Przygotowałam małe ilości mieszanek (około 25 g), bo chciałam, by mój prezent był drobnostką. Znając jednak proporcje, można pokusić się o przygotowanie okazalszych ilości. Polecam też traktowanie tych przepisów jako wyjścia do dalszych ulepszeń. Najfajniejsze są te mieszanki, które mają coś unikalnego od nas.

Po przygotowaniu wszystkich składników, porozdzielałam anyż na drobniejsze kawałki oraz pokroiłam imbir w kostkę (miałam spore kawałki). Rozcięłam też wanilię na pół. Po odważeniu wszystkiego wymieszałam składniki i zamknęłam je w słoiku i puszce. Następnie odstawiłam w ciemne i suche miejsce.

Mieszanka Wigilijna
Mieszanka Wigilijna

Parzenie herbaty świątecznej

Po około tygodniu z mieszanek zdecydowałam się wyjąć wanilię, bo herbata już nasiąknęła jej aromatem i nie chciałam, by ktoś nagle znalazł ją pływającą w swoim kubku. Po otwarciu puszki i słoika, ogarnął mnie bardzo przyjemny aromat herbat- nie narzucający się, ale zapraszający do degustacji.

Napar herbaty Choinkowej
Napar herbaty Choinkowej

Mieszankę Wigilijną zaparzyłam w ilości jednej łyżeczki na filiżankę, woda 100 stopni oraz w czasie 4 minut. Napar wyszedł ciemny. W smaku czuć herbatę oraz delikatny waniliowo-różany posmak. Nie byłam pewna, czy te składniki dobrze się zgrają, efekt jednak rozwiał te wątpliwości.

Parzenie mieszanki Choinkowej
Parzenie mieszanki Choinkowej

Mieszankę choinkową zaparzyłam w podobnych ilościach – 1 łyżeczka na filiżankę, ale w wodzie około 80 stopni. Czas to 4 minuty. Do mojej filiżanki nie wpadła żadna cząstka anyżu, więc nie był on silnym smakiem w całej kompozycji. Najciekawszy okazał się delikatny imbirowy akcent w ustach po wypiciu herbaty.

Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej i estetycznej puszce mogą się okazać ciepłym prezentem, przy którym można spędzić miłe świąteczne chwile.

Mieszanka Choinkowa po leżakowaniu
Mieszanka Choinkowa po leżakowaniu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]

Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!

Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]

Witamina K w herbacie

Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie

Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.