W Kuwejcie pija się herbatę czarną z dość nietypowymi dodatkami. Po pierwsze dodaje się do niej kardamonu, który nie jest szczególnie niespotykana w herbacie przyprawa. Sam kardamon to kuzyn imbiru pochodzący z Azji. W odróżnieniu od imbiru jako przyprawę stosuje się jako przyprawę strączki z nasionami. Wśród licznych właściwości smakowych i zdrowotnych kardamonowi przypisuje się wzmocnienie apetytu oraz zintensyfikowanie pobudzających właściwości herbaty.
Drugą zaś przyprawą jaką znajdziemy w herbacie po kuwejcku, jest szafran. Jako przyprawa służy tutaj znamię kwiatu szafranu, czyli część słupka wewnątrz kielicha kwiatowego. Szafran jako przyprawa szlachetna ma również znaczenie w religii hinduistycznej. Stosowany bywa jako barwnik. W sztuce kulinarnej ceniony jest również za swoje barwiące właściwości.
Co łączy obie te przyprawy?
Odpowiedź jest prosta: cena. Szafran to najdroższa przyprawa świata z powodu trudności jej pozyskania. Mimo, że kwiaty szafranu uprawia się przemysłowo to jednak dla uzyskania kilograma tej przyprawy potrzeba 150 000 kwiatów. Kardamon zaś uznawany jest za drugą najdroższą przyprawę świata. Co za tym idzie, można powiedzieć, że herbata po kuwejcku to herbata dla bogaczy.
Kuwejt
To niewielkie państwo w Zatoce Perskiej które swój dobrobyt zawdzięcza odkrytym w pierwszej połowie XX wieku złożom ropy naftowej. Okazało się, że złoża te są całkiem niemałe ponieważ sam Kuwejt, który powierzchniowo można porównać do województwa kujawsko-pomorskiego posiada 10% światowych złóż tego surowca. Czerpane z handlu ropą dochody stawiają ten niewielki kraj według różnych rankingów w czołówce najbogatszych krajów świata. Najczęściej jednak kojarzymy Kuwejt z wojną w Zatoce Perskiej i słynną operacją Pustynna Burza. Dziś jednak jest to popularny cel luksusowych wakacji.
Jak przygotować herbatę po kuwejcku?
Wróćmy jednak do herbaty po kuwejcku. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a zdobycie kosztownych przypraw leży w naszym zasięgu. Toteż zachęcamy do spróbowania.
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do garnka wsypujemy łyżeczkę kardamonu rozbitego w moździerzu (około 3 strączków) oraz szczyptę szafranu. Zalewamy filiżanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzamy 2-3 minuty i całość przecedzamy. Słodzimy według uznania.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi
Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?
Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]
paź
Herbata zielona Lung Ching, parzenie, działanie, właściwości, produkcja
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najlepszych chińskich herbat. Przed długie[...]
cze
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Historia herbaty w Indiach
Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]
paź
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi