W Kuwejcie pija się herbatę czarną z dość nietypowymi dodatkami. Po pierwsze dodaje się do niej kardamonu, który nie jest szczególnie niespotykana w herbacie przyprawa. Sam kardamon to kuzyn imbiru pochodzący z Azji. W odróżnieniu od imbiru jako przyprawę stosuje się jako przyprawę strączki z nasionami. Wśród licznych właściwości smakowych i zdrowotnych kardamonowi przypisuje się wzmocnienie apetytu oraz zintensyfikowanie pobudzających właściwości herbaty.
Drugą zaś przyprawą jaką znajdziemy w herbacie po kuwejcku, jest szafran. Jako przyprawa służy tutaj znamię kwiatu szafranu, czyli część słupka wewnątrz kielicha kwiatowego. Szafran jako przyprawa szlachetna ma również znaczenie w religii hinduistycznej. Stosowany bywa jako barwnik. W sztuce kulinarnej ceniony jest również za swoje barwiące właściwości.
Co łączy obie te przyprawy?
Odpowiedź jest prosta: cena. Szafran to najdroższa przyprawa świata z powodu trudności jej pozyskania. Mimo, że kwiaty szafranu uprawia się przemysłowo to jednak dla uzyskania kilograma tej przyprawy potrzeba 150 000 kwiatów. Kardamon zaś uznawany jest za drugą najdroższą przyprawę świata. Co za tym idzie, można powiedzieć, że herbata po kuwejcku to herbata dla bogaczy.
Kuwejt
To niewielkie państwo w Zatoce Perskiej które swój dobrobyt zawdzięcza odkrytym w pierwszej połowie XX wieku złożom ropy naftowej. Okazało się, że złoża te są całkiem niemałe ponieważ sam Kuwejt, który powierzchniowo można porównać do województwa kujawsko-pomorskiego posiada 10% światowych złóż tego surowca. Czerpane z handlu ropą dochody stawiają ten niewielki kraj według różnych rankingów w czołówce najbogatszych krajów świata. Najczęściej jednak kojarzymy Kuwejt z wojną w Zatoce Perskiej i słynną operacją Pustynna Burza. Dziś jednak jest to popularny cel luksusowych wakacji.
Jak przygotować herbatę po kuwejcku?
Wróćmy jednak do herbaty po kuwejcku. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a zdobycie kosztownych przypraw leży w naszym zasięgu. Toteż zachęcamy do spróbowania.
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do garnka wsypujemy łyżeczkę kardamonu rozbitego w moździerzu (około 3 strączków) oraz szczyptę szafranu. Zalewamy filiżanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzamy 2-3 minuty i całość przecedzamy. Słodzimy według uznania.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi
Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]
maj
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?
Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]
paź
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi