ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W Kuwejcie pija się herbatę czarną z dość nietypowymi dodatkami. Po pierwsze dodaje się do niej kardamonu, który nie jest szczególnie niespotykana w herbacie przyprawa. Sam kardamon to kuzyn imbiru pochodzący z Azji. W odróżnieniu od imbiru jako przyprawę stosuje się jako przyprawę strączki z nasionami. Wśród licznych właściwości smakowych i zdrowotnych kardamonowi przypisuje się wzmocnienie apetytu oraz zintensyfikowanie pobudzających właściwości herbaty.

Herbata z szafranem z Kuwejtu
Herbata z szafranem z Kuwejtu

Drugą zaś przyprawą jaką znajdziemy w herbacie po kuwejcku, jest szafran. Jako przyprawa służy tutaj znamię kwiatu szafranu, czyli część słupka wewnątrz kielicha kwiatowego. Szafran jako przyprawa szlachetna ma również znaczenie w religii hinduistycznej. Stosowany bywa jako barwnik. W sztuce kulinarnej ceniony jest również za swoje barwiące właściwości.

Co łączy obie te przyprawy?

Odpowiedź jest prosta: cena. Szafran to najdroższa przyprawa świata z powodu trudności jej pozyskania. Mimo, że kwiaty szafranu uprawia się przemysłowo to jednak dla uzyskania kilograma tej przyprawy potrzeba 150 000 kwiatów. Kardamon zaś uznawany jest za drugą najdroższą przyprawę świata. Co za tym idzie, można powiedzieć, że herbata po kuwejcku to herbata dla bogaczy.

Herbata z szafranem z Kuwejtu
Herbata z szafranem z Kuwejtu

Kuwejt

To niewielkie państwo w Zatoce Perskiej które swój dobrobyt zawdzięcza odkrytym w pierwszej połowie XX wieku złożom ropy naftowej. Okazało się, że złoża te są całkiem niemałe ponieważ sam Kuwejt, który powierzchniowo można porównać do województwa kujawsko-pomorskiego posiada 10% światowych złóż tego surowca. Czerpane z handlu ropą dochody stawiają ten niewielki kraj według różnych rankingów w czołówce najbogatszych krajów świata. Najczęściej jednak kojarzymy Kuwejt z wojną w Zatoce Perskiej i słynną operacją Pustynna Burza. Dziś jednak jest to popularny cel luksusowych wakacji.

Herbata z szafranem z Kuwejtu
Herbata z szafranem z Kuwejtu

Jak przygotować herbatę po kuwejcku?

Wróćmy jednak do herbaty po kuwejcku. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a zdobycie kosztownych przypraw leży w naszym zasięgu. Toteż zachęcamy do spróbowania.

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do garnka wsypujemy łyżeczkę kardamonu rozbitego w moździerzu (około 3 strączków) oraz szczyptę szafranu. Zalewamy filiżanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę czarnej herbaty. Zaparzamy 2-3 minuty i całość przecedzamy. Słodzimy według uznania.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Wstęp do parzenia herbaty

Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.