ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja ma za zadanie w odpowiedni sposób utrzymywać papierowy filtr, a materiał z którego jest wykonany – stabilizować temperaturę podczas procesu zaparzania. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń (np. kalita, melita czy CleverDripper), które mają podobny sposób działania, jednak Hario V60 jest zdecydowanie najłatwiejszy w obsłudze, przez co jest idealnym wyborem dla początkujących amatorów kawy przelewowej.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Rodzaje dripperów

Wybór odpowiedniego materiału, z którego wykonany jest dripper, nie powinien być zależny wyłącznie od względów estetycznych. Materiałem najlepiej utrzymującym temperaturę jest porcelana, najsłabiej pod tym względem wypada metal. Istotne są również względy praktyczne takie jak cena, lekkość i wytrzymałość – pod tym względem najlepiej prezentuje się dripper plastikowy.

Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy
Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy

Aby zaparzyć kawę w Hario V60 będziemy potrzebowali również:

  • Wagę – aby zmierzyć, ile wody przelewamy i jaka jest jej proporcja względem kawy.
  • Stoper – aby kontrolować czas zaparzenia.

Przydatne wskazówki:

Ile kawy?

Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.

Jak zmielić?

Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ zablokuje filtr i wydłuży czas zaparzenia kawy. Nie może być też zbyt grube, ponieważ woda zbyt szybko przeleci przez dripper. Odpowiednia wielkość będzie zbliżona do wielkości kryształków cukru.

Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy
Jak dobrze zaparzyć kawę w dipperze hario v60? Porady baristy

Jaki czas?

Najlepiej aby parzenie kawy trwało około 3 minut.

Jaka woda?

Woda musi być czysta i niskozmineralizowana. Można używać butelkowanej lub samemu filtrować.

Jaka temperatura?

Jeśli nie dysponujemy termometrem, należy odczekać chwilę po przegotowaniu wody, aby nie zalewać kawy wrzątkiem. Temperaturę warto dostosować do swojej kawy, najczęściej jednak sprawdzi się od 90 do 96 stopni Celsjusza.

Metody przelewowe to zdrowsza alternatywa dla klasycznego parzenia. Dzięki filtracji kawy pozbywamy się z niej diterpenów, które podnoszą cholesterol. Kawa parzona tą metodą jest bardzo aromatyczna, o delikatnym smaku, ma jednak dużą zawartość kofeiny, więc jest idealnym wyborem na rozpoczęcie dnia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży

Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]

Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)

Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]

Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)

Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate

Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]

Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa

To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.