ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego europejczycy pokochali czarną herbatę

Czy wiecie, że kiedy herbata dotarła do Anglii nie wszyscy wiedzieli jak się ją obsługiwać?

Pewna szlachecka rodzina, kiedy została obdarowana porcją herbaty zwyczajnie ją ugotowała, jak szpinak i podała na stół. Niektórzy palili herbatę jak tytoń.

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego tak się stało. Jedna na przykład mówi, że woda w Europie była kiepska i zielona herbata zdecydowanie gorzej smakowała na takiej wodzie. Czarna herbata jest zdecydowanie bardziej odporna na złej jakości wodę, dlatego Anglicy a później cała Europa pokochała czarną herbatę.

Czy wiecie, że herbata ekspresowa powstała zupełnie przypadkiem?

Za sprawą kupca, który handlował herbatą. Kupiec ten postanowił wysłać do ludzi próbki swojej herbaty i zapakował ją w piękne jedwabne woreczki – było to tylko opakowanie. Jednak obdarowani nie wiedzieli, że należy herbatę wysypać z woreczków i wkładali je całe do imbryków, żeby zaparzyć herbatę. Okazało się, że pomysł jest dobry i wkrótce zaczęto produkować jedwabne torebki, żeby wygodniej parzyć herbatę. Później zrezygnowano z jedwabiu na rzecz tańszych surowców.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade

Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.