Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głównie z gałązek, szypułek i łodyżek liści, czyli elementów, które zwykle nie są cenione w herbacie. Przywykliśmy, że herbata liściasta jest liściasta, a nie „patyczasta” jak ta. Stąd też wzięła się jej nazwa – kuki to z japońskiego – patyk.
Zwykle gałązki i łodyżki pochodzą z produkcji herbaty Matcha lub Sencha, rzadziej z produkcji Gyokuro.
Dlaczego herbata kukicha zawiera mało kofeiny?
Kofeina znajduje się w liściach dlatego Kukicha jest w nią uboga. Z uwagi na małą zawartość kofeiny można podawać ją dzieciom oraz pić wieczorem, kiedy nie chcemy się pobudzić. Dodaje się ją również do soków i mleka dla małych dzieci ponieważ ma właściwości zdrowotne.
Parzenie i smak herbaty kukicha
Dobrze zaparzona Kukicha ma dość oryginalny smak – słodkawy i kremowy. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-80°C, poniżej minuty. Napar ma piękny żółto-zielony kolor.
Co ciekawe, jest to jedna z herbat, które świetnie nadają się do parzenia na zimno. Aby zaparzyć Kukichę w ten sposób należy zalać ją zimną wodą i zostawić na co najmniej 15 minut. Niektóre przepisy zalecają nawet pozostawienie jej na całą noc.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Herbata owocowa Smakołyk
Herbata owocowa Smakołyk, skład: płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, organiczny hibiskus, kawałki ananasa i kokosu,[...]
mar
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]
gru
Jak pić herbatę? Poradnik
Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]
kwi