Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną herbatą. Przypomina trochę Gyokuro lub En Shi Yu Lu.
Parzenie herbaty zielonej Jeoncha Koreańska
Pierwsze parzenie zrobiłem wodą o temperaturze 70°C i parzyłem około 1,5 minuty. Napar jest przyjemnie zielono-żółty, słodki w smaku. To zdecydowanie przedsmak drugiego parzenia.
Temperatura parzenia 75°C, długość parzenia 2 minuty.
Napar pachnie słodko i orzechowo. Tak to jest to! Herbata ma bardzo wyrazisty smak, ale – ku mojemu zaskoczeniu – zupełnie nie przypomina japońskich zielonych herbat, na myśl przychodzi mi herbata Oolong. Napar jest orzechowy, orzeźwiający i przyjemnie energetyzujący.
Trzecie parzenie, 3 minuty, temperatura parzenia 75°C.
Trzecie parzenie to zdecydowanie ostatnie parzenie dla Jeonchy. Napar jest łagodny, wciąż przyjemny, ale zwiastuje, że kolejne parzenie nie ma sensu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy warto pić herbatę podczas pandemii?
Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]
lis
Rodzaje zielonej herbaty
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty,[...]
sie
Nakhla Cardamon test, opinie
Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]
maj
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy
Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]
sie
Herbata Jaśminowa Smocza Perła Mo Li Long Zhu
Jedną z bardziej znanych jaśminowych herbat w Chinach jest słynna jaśminowa smocza perła, czyli Mo[...]
lut
Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty
Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]
kwi