ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną herbatą. Przypomina trochę Gyokuro lub En Shi Yu Lu.

Parzenie herbaty zielonej Jeoncha Koreańska

Pierwsze parzenie zrobiłem wodą o temperaturze 70°C i parzyłem około 1,5 minuty. Napar jest przyjemnie zielono-żółty, słodki w smaku. To zdecydowanie przedsmak drugiego parzenia.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście

Temperatura parzenia 75°C, długość parzenia 2 minuty.

Napar pachnie słodko i orzechowo. Tak to jest to! Herbata ma bardzo wyrazisty smak, ale – ku mojemu zaskoczeniu – zupełnie nie przypomina japońskich zielonych herbat, na myśl przychodzi mi herbata Oolong. Napar jest orzechowy, orzeźwiający i przyjemnie energetyzujący.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Liście

Trzecie parzenie, 3 minuty, temperatura parzenia 75°C.

Trzecie parzenie to zdecydowanie ostatnie parzenie dla Jeonchy. Napar jest łagodny, wciąż przyjemny, ale zwiastuje, że kolejne parzenie nie ma sensu.

Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Napar
Jeoncha Koreańska Zielona Herbata Napar

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na dalgona matcha z pianką. Hit kwaratanny

Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych składników i nie powinien przysporzyć trudności nawet tym, którzy[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście

5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]

Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie

Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]

Herbata Honeybush, parzenie, właściwości

Honeybush czyli miodokrzew to świetny sposób na przeziębienie, a w lecie przygotowany na zimno daje[...]

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie

Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.