Znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun herbata zielona zaliczana do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Obecnie produkuje się ją głównie w Dongting w prowincji Jiangsu.
Historia powstania herbaty opowiada o młodej dziewczynie, która będąc zbieraczką herbaty pracowała przy zbiorach. Owej dziewczynie zabrakło miejsca w koszu i zebraną garść herbaty włożyła pod koszulę między piersi. Ogrzane ciepłem ciała listki zaczęły wydzielać bardzo intensywny, przyjemny zapach. Zaskoczone zbieraczki nazwały herbatę Xia Sha Ren Xiang, czyli „strasznie pachnąca”. Herbatą tą poczęstowano wizytującego ten region cesarza Kangxi, który zachwycił się jej smakiem i aromatem. Nazwa jednak wydała się mu mało elegancka, więc postanowił zmienić ją na Pi Lo Chun, czyli „wiosenny zielony ślimak”. Nazwa taka zdała mu się lepsza, ponieważ określała nie tylko porę zbiorów, ale także wygląd listków, które ręcznie zwijane w spirale przypominały ślimaki. Niekiedy spotkać można nazwę tej herbaty przetłumaczoną jako „nefrytowa spirala wiosny”.
Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy jako, że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie
Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie[...]
wrz
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore? Oprócz opakowania różni[...]
wrz
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Herbata czarna Keemun. Sławna czarna herbata
Liście krzewów herbacianych odmiany rosnącej w Keemun charakteryzują się podobno specyficznymi właściwościami, które nadają samej[...]
sie
Herbata w Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]
mar
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Podróż do Chin. Jak produkuje się herbatę? Jak żyją Chińczycy?
Jak produkuję się herbatę w prowincji Yunnan (Chiny)? Czy ludzie zajmujący się herbatą codziennie piją[...]
maj