ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy. Jeśli nie lubimy eksperymentować, pomocnym, będzie sięgnięcie po opinie w internecie. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to jedynie subiektywny komentarz a barista za barem również ma prawo do gorszego dnia.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zapach w kawiarnii

Kiedy już postanowimy przekroczyć próg kawiarni powinniśmy zwrócić uwagę na aromat, czy zachęca nas do wejścia dalej. Niestety dużo kawiarni z racji używania słabej jakość surowca, o odległej dacie palenia, aby osiągnąć pozytywny efekt, stosuje sztuczne aromaty, powinniśmy być zatem wyczuleni.

Kolor kawy

Kolejnym krokiem może być zwrócenie uwagi na kolor kawy w młynku. Jeśli nie lubimy kawy o bardzo gorzkim smaku i dymnym tytoniowym aromacie, zobaczenie czarnych ziaren o dużej połyskliwości powinno nas zniechęcić. Jasne palenie ziarna spowoduje, że tłuszcze zawierające olejki aromatyczne, pozostaną w środku, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość a aromaty trafią do naszych filiżanek. Jasne i suche ziarno to połowa sukcesu dobrej kawy.

Kawa w ziarnach
Kawa w ziarnach

Trudno o dobrą białą kawę jeśli baza, którą jest espresso jest słabej jakości. Zwróćmy uwagę czy kawiarnia poważnie traktuje temat czarnej kawy, może o tym świadczyć drugi młynek lub większy wybór ziarna.

Barista

Jeśli mamy możliwość, przyjmy się przestrzeni pracy baristy. Czystość ekspresu z zewnątrz, często świadczy o stanie sprzętu w środku. Brak odpowiedniego czyszczenia ekspresu, bardzo mocno odbija się na smaku kawy i jest to bardzo często spotykany problem. Pewną wskazówką, którą pokaże nam profesjonalizm baristy, jest kolba bez wylewek (tzw. naked ), daje ona maksymalną kontrolę procesu parzenia i świadczy o obecności za barem perfekcjonisty.

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna
Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu? Dobra kawa jest niezbędna

Nawet najlepsze ziarno będzie smakowała przeciętnie, jeśli nie zostanie zmielone, tuż przed zaparzeniem. Upewnijmy się zatem czy młynek został użyty, a cała doza kawy przeznaczona dla nas jest świeża.

Kawa z mlekiem

Jeśli zamówiliśmy białą kawę, warto wsłuchać się w dźwięki spienianego mleka. Głośny, narastający, metaliczny dźwięk, najczęściej oznacza kawę z przegrzanym mlekiem, o zbyt dużym stopniu spienienia. Powinniśmy oczekiwać błyszczącej, gładkiej pianki, zwieńczonej LatteArtem.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Najbardziej istotnym elementem dobrej kawiarni jest profesjonalista za barem, osoba posiadająca odpowiednią wiedzą oraz chęci do rozwijania swoich umiejętności. Barista musi znać kawę, której używa, wiedzieć skąd pochodzi oraz jaka jest jej data palenia. Wystarczy kilka zdań, aby rozpoznać pasjonatów, a wielu z nich jest kopalnią wiedzy na temat kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Nieco inne prezenty herbaciane. Jak spędzić święta z herbatą?

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Prawie tradycyjnie zbliża się też czas zabiegania, pogoni za prezentami.[...]

Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie

Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]

Tea & Coffee World Cup 2014

Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Yerba mate i piwo, Yerba mate Cerveza

Czy można łączyć alkohol i Yerba Mate? Czy Yerba Mate i piwo to połączenie szkodliwe[...]

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho

Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]

1 Comments

Herbata przed treningiem i po treningu

Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.