Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy. Jeśli nie lubimy eksperymentować, pomocnym, będzie sięgnięcie po opinie w internecie. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to jedynie subiektywny komentarz a barista za barem również ma prawo do gorszego dnia.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zapach w kawiarnii
Kiedy już postanowimy przekroczyć próg kawiarni powinniśmy zwrócić uwagę na aromat, czy zachęca nas do wejścia dalej. Niestety dużo kawiarni z racji używania słabej jakość surowca, o odległej dacie palenia, aby osiągnąć pozytywny efekt, stosuje sztuczne aromaty, powinniśmy być zatem wyczuleni.
Kolor kawy
Kolejnym krokiem może być zwrócenie uwagi na kolor kawy w młynku. Jeśli nie lubimy kawy o bardzo gorzkim smaku i dymnym tytoniowym aromacie, zobaczenie czarnych ziaren o dużej połyskliwości powinno nas zniechęcić. Jasne palenie ziarna spowoduje, że tłuszcze zawierające olejki aromatyczne, pozostaną w środku, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość a aromaty trafią do naszych filiżanek. Jasne i suche ziarno to połowa sukcesu dobrej kawy.
Trudno o dobrą białą kawę jeśli baza, którą jest espresso jest słabej jakości. Zwróćmy uwagę czy kawiarnia poważnie traktuje temat czarnej kawy, może o tym świadczyć drugi młynek lub większy wybór ziarna.
Barista
Jeśli mamy możliwość, przyjmy się przestrzeni pracy baristy. Czystość ekspresu z zewnątrz, często świadczy o stanie sprzętu w środku. Brak odpowiedniego czyszczenia ekspresu, bardzo mocno odbija się na smaku kawy i jest to bardzo często spotykany problem. Pewną wskazówką, którą pokaże nam profesjonalizm baristy, jest kolba bez wylewek (tzw. naked ), daje ona maksymalną kontrolę procesu parzenia i świadczy o obecności za barem perfekcjonisty.
Nawet najlepsze ziarno będzie smakowała przeciętnie, jeśli nie zostanie zmielone, tuż przed zaparzeniem. Upewnijmy się zatem czy młynek został użyty, a cała doza kawy przeznaczona dla nas jest świeża.
Kawa z mlekiem
Jeśli zamówiliśmy białą kawę, warto wsłuchać się w dźwięki spienianego mleka. Głośny, narastający, metaliczny dźwięk, najczęściej oznacza kawę z przegrzanym mlekiem, o zbyt dużym stopniu spienienia. Powinniśmy oczekiwać błyszczącej, gładkiej pianki, zwieńczonej LatteArtem.
Najbardziej istotnym elementem dobrej kawiarni jest profesjonalista za barem, osoba posiadająca odpowiednią wiedzą oraz chęci do rozwijania swoich umiejętności. Barista musi znać kawę, której używa, wiedzieć skąd pochodzi oraz jaka jest jej data palenia. Wystarczy kilka zdań, aby rozpoznać pasjonatów, a wielu z nich jest kopalnią wiedzy na temat kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gorzka herbata – właściwości
W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]
lip
Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013
Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]
lis
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha
Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]
maj
TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja
Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]
2 Comments
lip
Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice
Herbaciarnia Fanaberia Tea Garden Katowice dane kontaktowe: telefon: 32 200 01 67, adres: Katowice, skrzyżowanie[...]
Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test
Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba[...]
lip
Jak parzyć herbatę owocową?
Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest[...]
lip