ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui.  Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.

Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec.  Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia.  To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Herbata z mlekiem i kakao, przepis

Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]

Herbaciane masło

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.