ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sosnowa Yerba Mate na zimę

Autorem tekstu jest David Skowron

Na zimę większość z nas zamienia się w leniuszków, sączących godzinami wymyślne herbatki. Dlatego dzisiaj na celowniku mamy yerba mate i… igiełki sosny. Wydawać się może, że jest to spektakularne połączenie, ale gwarantuje ogrzanie naszych organizmów i wprowadzenie nas w bardzo przyjemny, zimowy nastrój.

Sosnowa Yerba Mate na zimę
Sosnowa Yerba Mate na zimę

Co potrzebujemy do takiego połączenia? Oczywiście naszą ulubioną yerba mate, lecz najlepiej wziąć taką, która ma małą zawartość patyczków. Następnie zakładamy buty i idziemy do lasu pozbierać igiełki sosny.  Bierzemy nasze igiełki i za pomocą noża rozdrabniamy je, skracając ich długość. Możemy dodać parę pręcików z szyszki sosny. Teraz wsypujemy naszą mate do słoika, dodajemy igiełki i pręciki, zamykamy i wstrząsamy słoikiem, żeby całość się zmieszała.

Pora przygotować sosnową yerba mate! Podgrzewamy wodę do ok. 75 stopni Celsjusza, wsypujemy zawartość słoiczka do naszego naczynka (najlepiej ½ do ¾), zalewamy początkowo wodą o temperaturze pokojowej, by ochronić ważne składniki odżywcze yerby, czekamy aż wciągnie wodę, wtedy zalewamy podgrzaną wodą (nigdy nie wrzątkiem, najlepiej użyć przefiltrowanej wody, wtedy nie przegotowujemy jej tylko podgrzewamy), wkładamy bombillę (ciekwostka: w krajach Ameryki Łacińskiej wymawia się ‘bombizia’) i pijemy gotowy napar.

Smak takiej infuzji jest bardzo klimatyczny, a sam napar jest bardzo ogrzewający.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze[...]

Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya

Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]

6 Comments

Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami

W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]

Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?

Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]

Czym zastąpić kostki lodu w herbacie? Owocami!

Chciałabym zaproponować bardzo prosty, lecz efektowny i smaczny sposób na oryginalne kostki lodu do naszych[...]

Herbata w prowincji Zhejiang

Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.