Co to jest yerba mate?
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego między Paragwaj, Urugwaj, Brazylię i Argentynę. Mate to roślina tropikalna z rodziny ostrokrzewów z jej liści przygotowuje się tradycyjny napój o tej samej nazwie.
Jaka jest historia yerba mate?
Biały człowiek zetknął się z yerba mate po raz pierwszy w czasie kolonizacji Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili ją Jezuici, którzy nawracali Indian na wiarę Chrześcijańską. Również oni promowali jej spożycie w Europie i w XVI w dorobili się pokaźnych majątków właśnie na jej produkcji głównie dlatego, że mate jako roślina półdzika była możliwa do uprawy wyłącznie w regionie swojego naturalnego występowania.
Dlaczego się pije yerba mate?
Przede wszystkim yerba mate jest niezwykle bogata w kofeinę, która w dodatku wchłania się inaczej niż kofeina w kawie dzięki czemu zapewnia zdrowsze i bardziej długotrwałe pobudzenie. Ponadto zawiera teofilinę oraz teobrominę, które poprawiają ukrwienie mózgu oraz dobrze wpływają na układ krwionośny. Liczne przeciwutleniacze natomiast sprawiają, że yerba mate spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza stres oksydacyjny i działa przeciwnowotworowo. Jest mniej obciążająca dla naszego ciała niż kawa ponieważ nie powoduje choroby wrzodowej oraz nie uzależnia. Ważnym jej działaniem jest również zdolność do spowalniania opróżniania żołądka dzięki czemu dłużej jesteśmy syci i w czasie diety nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Yerba mate zawiera również saponiny, co jest rzadkością, dzięki czemu ma właściwości odkażające.
Jak się pije yerba mate?
Do przygotowania mate niezbędne jest matero i bombilla. Matero to tradycyjne naczynie wykonane z tykwy, a właściwie z dzbaniwa kalebasowego lub z drewna. Bombilla zaś to specjalna rurka zaopatrzona na dole w filtr dzięki czemu możemy pić napar bez konieczności oddzielania fusów. Tak właśnie przygotowuje się tradycyjnie mate, pozostawiając fusy w naparze. Po wypiciu dolewa się ciepłej wody najczęściej z termosu, który towarzyszy wszędzie mieszkańcom krajów Ameryki Południowej. Yerba mate nie powinna być zalewana wrzątkiem lecz wodą w temperaturze maksymalnie 80 stopni Celsjusza tak jak zielona herbata.
Jakie są rodzaje yerba mate?
Przede wszystkim wyróżnić należy dwie wersje: elaborada – czyli zwykła mate zawierająca i listki i łodyżki oraz wersja mocniejsza czyli despalada, która łodyżek nie zawiera. Ponadto spotkać można mate paloną czyli czarną, która posiada nieco mniej cierpki posmak zbliżony do kawy zbożowej. Jest także uboższa w kofeinę. Poza tym mamy na rynku szereg yerba mate aromatyzowanych ziołami lub owocami albo jednym i drugim. W Ameryce Południowej popularna jest mieszanka z miętą lub ze stewią co znacznie osładza dość cierpki napar.
Jak można przygotować yerba mate?
Jest kilka tradycyjnych sposobów. Można po za zwykłym parzeniem spotkać mate parzoną jak herbata czyli podawaną bez fusów w czajniczku. Jest ona jednak zdecydowanie słabsza. Poza tym można przygotować wersję na zimno z kostkami lodu. Taka mate nosi nazwę terere. Spotykana jest także wersja gdzie woda jest zastąpiona innymi napojami. Mamy zatem mate z sokiem owocowym, mlekiem a nawet piwem.
Czy yerba mate jest popularna?
Zdecydowanie yerba mate przeżywa renesans zwłaszcza w Polsce dzięki działalności znanych podróżników, który promują jej picie. W świecie celebrytów jest także sporo osób, które pijają mate. Nie chodzi tylko o znanych brazylijskich piłkarzy ale także o gwiazdy filmowe takie jak Meg Ryan, Johny Deep czy Vigo Mortensen. Często z yerba mate można zobaczyć również papieża Franciszka I.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym
Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]
lip
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut
Oznaczenie procesów jakim poddano liście
Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]
mar
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Zielona herbata początkowo wydawała się ohydna, ale nie zniechęciłem się: pisze nasz czytelnik
Osobom zniechęconym radzę się nie poddawać. Jedna źle zaparzona herbata nie powinna budować naszego zdania[...]
lip
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi