Co to jest yerba mate?
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego między Paragwaj, Urugwaj, Brazylię i Argentynę. Mate to roślina tropikalna z rodziny ostrokrzewów z jej liści przygotowuje się tradycyjny napój o tej samej nazwie.
Jaka jest historia yerba mate?
Biały człowiek zetknął się z yerba mate po raz pierwszy w czasie kolonizacji Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili ją Jezuici, którzy nawracali Indian na wiarę Chrześcijańską. Również oni promowali jej spożycie w Europie i w XVI w dorobili się pokaźnych majątków właśnie na jej produkcji głównie dlatego, że mate jako roślina półdzika była możliwa do uprawy wyłącznie w regionie swojego naturalnego występowania.
Dlaczego się pije yerba mate?
Przede wszystkim yerba mate jest niezwykle bogata w kofeinę, która w dodatku wchłania się inaczej niż kofeina w kawie dzięki czemu zapewnia zdrowsze i bardziej długotrwałe pobudzenie. Ponadto zawiera teofilinę oraz teobrominę, które poprawiają ukrwienie mózgu oraz dobrze wpływają na układ krwionośny. Liczne przeciwutleniacze natomiast sprawiają, że yerba mate spowalnia procesy starzenia oraz zmniejsza stres oksydacyjny i działa przeciwnowotworowo. Jest mniej obciążająca dla naszego ciała niż kawa ponieważ nie powoduje choroby wrzodowej oraz nie uzależnia. Ważnym jej działaniem jest również zdolność do spowalniania opróżniania żołądka dzięki czemu dłużej jesteśmy syci i w czasie diety nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Yerba mate zawiera również saponiny, co jest rzadkością, dzięki czemu ma właściwości odkażające.
Jak się pije yerba mate?
Do przygotowania mate niezbędne jest matero i bombilla. Matero to tradycyjne naczynie wykonane z tykwy, a właściwie z dzbaniwa kalebasowego lub z drewna. Bombilla zaś to specjalna rurka zaopatrzona na dole w filtr dzięki czemu możemy pić napar bez konieczności oddzielania fusów. Tak właśnie przygotowuje się tradycyjnie mate, pozostawiając fusy w naparze. Po wypiciu dolewa się ciepłej wody najczęściej z termosu, który towarzyszy wszędzie mieszkańcom krajów Ameryki Południowej. Yerba mate nie powinna być zalewana wrzątkiem lecz wodą w temperaturze maksymalnie 80 stopni Celsjusza tak jak zielona herbata.
Jakie są rodzaje yerba mate?
Przede wszystkim wyróżnić należy dwie wersje: elaborada – czyli zwykła mate zawierająca i listki i łodyżki oraz wersja mocniejsza czyli despalada, która łodyżek nie zawiera. Ponadto spotkać można mate paloną czyli czarną, która posiada nieco mniej cierpki posmak zbliżony do kawy zbożowej. Jest także uboższa w kofeinę. Poza tym mamy na rynku szereg yerba mate aromatyzowanych ziołami lub owocami albo jednym i drugim. W Ameryce Południowej popularna jest mieszanka z miętą lub ze stewią co znacznie osładza dość cierpki napar.
Jak można przygotować yerba mate?
Jest kilka tradycyjnych sposobów. Można po za zwykłym parzeniem spotkać mate parzoną jak herbata czyli podawaną bez fusów w czajniczku. Jest ona jednak zdecydowanie słabsza. Poza tym można przygotować wersję na zimno z kostkami lodu. Taka mate nosi nazwę terere. Spotykana jest także wersja gdzie woda jest zastąpiona innymi napojami. Mamy zatem mate z sokiem owocowym, mlekiem a nawet piwem.
Czy yerba mate jest popularna?
Zdecydowanie yerba mate przeżywa renesans zwłaszcza w Polsce dzięki działalności znanych podróżników, który promują jej picie. W świecie celebrytów jest także sporo osób, które pijają mate. Nie chodzi tylko o znanych brazylijskich piłkarzy ale także o gwiazdy filmowe takie jak Meg Ryan, Johny Deep czy Vigo Mortensen. Często z yerba mate można zobaczyć również papieża Franciszka I.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
SWAG SHOW Silesia Katowice 2014
12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]
kwi
Dlaczego kawa jest gorzka?
Balans smaków jest tym, co cechuje najlepsze kawy. Odpowiednia kompozycja słodyczy, kwasowości i goryczy przyczynia[...]
lis
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno
Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]
sie
Herbata z hibiskusa właściwości
Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych.[...]
wrz
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze