ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak

Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem człowieka i z tego powodu przypisywano mu znakomite działanie na cały ludzki organizm. Kiedyś wierzono, że jeśli roślina dobrze działa na poszczególne części ciała człowieka, to ma ich kształt. I tak na przykład: fasola miała być dobra na nerki. Żeń-szeń znany jest ludzkości od 4000 lat. Już wtedy Chińczycy zaczęli doceniać jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Żeń-szeń trafił z Japonii do Europy w 1610 roku.

Należy zwrócić uwagę, że żeń-szeń jest bardzo silnym afrodyzjakiem dla mężczyzn. Już Ludwik XIV był leczony z niedyspozycji seksualnych za pomocą żeń-szenia. Było to w czasach, kiedy żeń-szeń był rośliną królewską, a jego wartość jeszcze w XIX wieku była wyceniana na 14 razy więcej niż złoto. 1 kg żeń-szenia był 14 razy droższy niż 1 kg złota.

Żeń-szeń daje nam masę energii i poprawia pracę mózgu, zwłaszcza osobom starszym poprawia pamięć. Starochińska medycyna kwalifikuje żeń-szeń jako roślinę gorącą, stąd najlepiej pić napar z żeń-szenia w okresach zimnych: jesienią i zimą. Taki napar znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Skąd wielka wartość żeń-szenia?

Żeń-szeń to roślina wieloletnia: po roku na powierzchni ziemi pojawia się tylko jeden zielony listek, a dopiero po 10 latach pojawiają się kolejne liście i pączek. Najstarszy żeń-szeń (obecnie w muzeum w Chinach) szacuje się na 200 lat. Dlatego żeń-szeń jest taki unikatowy i Chińczycy błyskawicznie przypisali mu dodatkowe właściwość jaką jest osiągnięcie długowieczności przez regularne picie naparu z żeń-szenia. Najbardziej cenionym żeń-szeniem jest taki dziko rosnący w chińskich lasach, natomiast najpopularniejszy jest obecnie żeń-szeń syberyjski.

Smak żeń-szenia można określić jako chrzanowo-pietruszkowy, a parzenie go jest bardzo proste: parzymy go wrzątkiem pod przykryciem około 8 minut.

W Europie bardzo popularne są od XIX wieku, żeńszeniowe nalewki. To chyba taka kultura, która zalewa wszystko alkoholem i później pije dla zdrowia, tymczasem w Chinach parzono go klasycznie wodą i wypijano ze smakiem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?

Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Najlepsza herbata na katar. Herbata zatkany nos

Kiedy mamy katar lub zatkany nos, polecamy naturalną i zdrową herbatę na bazie herbaty zielonej[...]

Oznaczenie herbat łamanych

Oznaczenia dotyczące herbat łamanych TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno[...]

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]

Jak zaparzać aeropress? Opinie

Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.