W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście posiadać te kilka gadżetów mimo, że w dawnych Chinach nikomu się jeszcze o nich nie śniło. Nie będzie to nic skomplikowanego i nic, czego nie dałoby się łatwo kupić.
Dokładna elektroniczna waga jest potrzebna do właściwego dozowania suszu herbacianego. Pozwoli nam to zapewnić powtarzalność naparu i da punkt wyjściowy do dalszych eksperymentów. Odmierzanie herbaty łyżeczką jest bardzo niedokładne z powodu różnego uformowania liści, a co za tym idzie różną wagą suszu.
Urządzenie to jest niezbędne do przygotowania odpowiedniej temperatury wody. Spotkać można różne techniki chłodzenia wody poprzez odczekanie pewnego czasu, przelewanie do zimnej ceramiki czy mieszanie wrzątku z wodą zimną. Wszystkie te sposoby nie dadzą nam jednak pewności jaką zapewni termometr czy to mechaniczny, czy dokładniejszy elektroniczny.
Tradycyjnie mistrzowie herbaciani potrafili zaparzać właściwą herbatę „na wyczucie” lub liczyli oddechy. Zapewne zgodzicie się ze mną, że użycie stopera da nam pewniejszy czas parzenia i pozwoli odpowiednio go zmieniać w poszukiwaniu ulubionego naparu. Można używać dowolnych stoperów czy to sportowych czy w telefonach komórkowych. Polecam również specjalne stopery kuchenne, które sygnałem dźwiękowym obwieszczają koniec parzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Michał Królikowski
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Czy czas parzenia herbaty ma znaczenie
Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych[...]
lip
Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate
Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]
sty
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła
Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]
lis
Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny
Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]
7 Comments
lut
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip
Herbata japońska jest bezpieczna. Herbata z Japonii nie jest napromieniowana i nie jest radioaktywna
Po katastrofie elektrowni jądrowej Fukushima w 2011 roku, wielu czytelników Czajnikowy.pl ma wątpliwości, czy japońska[...]
cze