ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście posiadać te kilka gadżetów mimo, że w dawnych Chinach nikomu się jeszcze o nich nie śniło. Nie będzie to nic skomplikowanego i nic, czego nie dałoby się łatwo kupić.

Dokładna waga do herbaty srebrna 0,1g max 500g
Dokładna waga do herbaty srebrna 0,1g max 500g

Dokładna elektroniczna waga jest potrzebna do właściwego dozowania suszu herbacianego. Pozwoli nam to zapewnić powtarzalność naparu i da punkt wyjściowy do dalszych eksperymentów. Odmierzanie herbaty łyżeczką jest bardzo niedokładne z powodu różnego uformowania liści, a co za tym idzie różną wagą suszu.

Termometr do herbaty z oznaczeniem właściwych temperatur
Termometr do herbaty z oznaczeniem właściwych temperatur

Urządzenie to jest niezbędne do przygotowania odpowiedniej temperatury wody. Spotkać można różne techniki chłodzenia wody poprzez odczekanie pewnego czasu, przelewanie do zimnej ceramiki czy mieszanie wrzątku z wodą zimną. Wszystkie te sposoby nie dadzą nam jednak pewności jaką zapewni termometr czy to mechaniczny, czy dokładniejszy elektroniczny.

Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty
Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty

Tradycyjnie mistrzowie herbaciani potrafili zaparzać właściwą herbatę „na wyczucie” lub liczyli oddechy. Zapewne zgodzicie się ze mną, że użycie stopera da nam pewniejszy czas parzenia i pozwoli odpowiednio go zmieniać w poszukiwaniu ulubionego naparu. Można używać dowolnych stoperów czy to sportowych czy w telefonach komórkowych. Polecam również specjalne stopery kuchenne, które sygnałem dźwiękowym obwieszczają koniec parzenia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Michał Królikowski

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi[...]

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia

18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]

Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya

Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.