W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście posiadać te kilka gadżetów mimo, że w dawnych Chinach nikomu się jeszcze o nich nie śniło. Nie będzie to nic skomplikowanego i nic, czego nie dałoby się łatwo kupić.
Dokładna elektroniczna waga jest potrzebna do właściwego dozowania suszu herbacianego. Pozwoli nam to zapewnić powtarzalność naparu i da punkt wyjściowy do dalszych eksperymentów. Odmierzanie herbaty łyżeczką jest bardzo niedokładne z powodu różnego uformowania liści, a co za tym idzie różną wagą suszu.
Urządzenie to jest niezbędne do przygotowania odpowiedniej temperatury wody. Spotkać można różne techniki chłodzenia wody poprzez odczekanie pewnego czasu, przelewanie do zimnej ceramiki czy mieszanie wrzątku z wodą zimną. Wszystkie te sposoby nie dadzą nam jednak pewności jaką zapewni termometr czy to mechaniczny, czy dokładniejszy elektroniczny.
Tradycyjnie mistrzowie herbaciani potrafili zaparzać właściwą herbatę „na wyczucie” lub liczyli oddechy. Zapewne zgodzicie się ze mną, że użycie stopera da nam pewniejszy czas parzenia i pozwoli odpowiednio go zmieniać w poszukiwaniu ulubionego naparu. Można używać dowolnych stoperów czy to sportowych czy w telefonach komórkowych. Polecam również specjalne stopery kuchenne, które sygnałem dźwiękowym obwieszczają koniec parzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Michał Królikowski
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę
Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]
wrz
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko
Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]
sty
Jakie są rodzaje herbat
Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]
lip
Herbata śródziemnomorska
Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]
lut
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach
Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]
maj