ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Otrzymujemy wiele pytań, jak zaprzyjaźnić się z yerba mate, kiedy jej smak nie okazał się miłością od pierwszego wejrzenia. Proponujemy Wam 3 najlepsze sposoby na zaparzenie ostrokrzewu paragwajskiego bez tradycyjnych akcesoriów. Na początek polecamy zaopatrzyć się w yerba mate green, która praktycznie nie zawiera pyłu. Jej delikatny, ale pełny smak powinien być idealny na początek przygody z yerba mate.

Doza yerba mate na naczynie

Do wszystkich sposobów proponujemy tę samą dozę ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate green) 10g. oraz 200 ml wody o temperaturze około 85 stopni Celsjusza.

Yerba mate w sitku

Do sitka sypiemy 10 gramów yerba mate i zalewamy 200 ml wody o temperaturze 85*C. Przecedzamy po upływie 1 minuty.

Yerba mate w zaparzaczu typu French Press

Do French Pressu wsypujemy 10 gramów yerba mate i zalewamy 200 ml wody o temperaturze 85*C. W trakcie parzenia możemy kilka razy sitkiem ścisnąć fusy, żeby poruszyć suszem. Cały napar zlewamy po upływie 1 minuty.

3 alternatywne sposoby na yerba mate - Aeropress
3 alternatywne sposoby na yerba mate – Aeropress

Yerba mate w urządzeniu Aeropress

Do Aeropressu montujemy papierowe sitko, wsypujemy 10 gramów yerba mate i zalewamy 200 ml wody o temperaturze 85*C. Odciągamy tłok tworząc podciśnienie i po upływie 1 minuty przecedzamy do naczynia.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ciastka Hipopotamy z zieloną herbatą Matcha: zdjęcia czytelniczki

Widoczne w cieście grudki to smażona skórka - tym razem z cytryny: obraną skórkę kroi[...]

Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro

Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]

Zielona herbata Tamaryokucha japońska organiczna

Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę[...]

Herbata a nadciśnienie

Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]

2 komentarzy do “3 alternatywne sposoby na yerba mate, jak parzyć yerba mate bez tradycyjnych akcesoriów?

    • Patryk Płuciennik pisze:

      Myślę, że można to podciągnąć pod mate yerbeado lub mate cocido. Bo to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak, jak przyrządza się herbatę, czyli w czajniczku i filiżankach, a napar yerba mate, wbrew tradycji, jest oddzielony od suszu.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.