Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Lato, z nieba leje się żar. Jedyne o czym myślę to chwila ochłody i orzeźwienia. Choć herbata może nie od razu kojarzy się z przyjemną rześkością, to warto dać jej szansę w wersji letniej i lekkiej. Może herbaty smakowe na zimno? Zapraszam!
Granita z herbaty
Od jakiegoś czasu chodzą za mną desery bezcukrowe. Wiadomo, cukier biały zabójca. Wertując książki kucharskie natknęłam się na granity z herbaty. Granita to rodzaj deseru na bazie kawy lub soków owocowych i lodu. Charakteryzuje się ziarnista strukturą lodu. Do przygotowania granity wykorzystuje się specjalną maszynę, która dba o prawidłową teksturę deseru. Można jednak pokusić się o domowe przygotowanie przy pomocy robotów typu Thermomix lub zwykłego blendera.
Do swoich deserów postanowiłam wykorzystać zwykły kuchenny blender oraz herbaty aromatyzowane, które bardziej kojarzą mi się z latem i ochłodą. Mój wybór padł na herbatę Pomarańcza Organic (czarna herbata, skórki pomarańczy oraz naturalny aromat) oraz Orzech laskowy (herbata czarna, ziarna kakao, pokruszone orzeszki laskowe, aromat).
Sposób I
Zaparzyłam herbatę nieco mocniej niż zazwyczaj, bo będzie miała w sobie lód. Napar zostawiłam do wystudzenia. Gdy był już zimny, zblendowałam kostki lodu. Lód wrzuciłam do połowy szklanki i zalałam herbatą. Dołożyłam resztę lodu, dolałam herbaty i w ramach dekoracji deseru dodałam laskę cynamonu.
Sposób II
Zaparzyłam herbatę, również nieco mocniejszą niż zwykle. Schłodziłam napar, a gdy wystygł wstawiłam do zamrażarki. Gdy herbata zaczęła zamarzać i krystalizować się, przemieszałam ją widelcem. Czynność tą powtarzałam co 15 minut. Jeśli herbaty macie sporo, a Wasz zamrażalnik nie jest ustawiony na te najniższe temperatury, mieszanie co pół godziny powinno wystarczyć. Gdy napar był już w formie bardziej stałej niż płynnej, wyjęłam go z zamrażarki i zblendowałam. Przełożyłam do szklanki, dodałam listek mięty i gotowe.
Choć drugi sposób jest praco- i czasochłonny, bardziej przypadł mi do gustu za teksturę i smak granity.
Swoich granit nie słodziłam niczym, napary jednak podczas parzenia można dosłodzić na przykład miodem lub na koniec polać je słodkim syropem.
Herbata parzona na zimno
Poza lodowymi deserami herbacianymi, gdy chcemy się orzeźwić sprawdzą się też herbaty parzone na zimno. Także i tym razem wykorzystałam herbaty w letnich smakach Pinacolada kokosowa (płatki dzikiej róży, kawałki jabłka, hibiskus organiczny, kawałki ananasa i kokosu oraz aromat) oraz Marakuja Passion Fruit (zielona herbata, korzenie buraka, kwiatki nagietka, skórki pomarańczy i naturalny aromat).
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty jest nieco mniejsza, jednak wrażenia z obserwowania schłodzonego czajniczka pełnego orzeźwiającego naparu potrafią przyjemnie odprężyć. Susz zasypałam kostkami lodu i czekałam. Gdy lód rozpuścił się, napar wraz z suszem przelałam do szklanki i dodatkowo wrzuciłam kilka kostek lodu.
Drugą herbatę zaparzyłam zimną wodą. Do tego parzenia także wykorzystałam więcej suszu niż przy tradycyjnym parzeniu. Herbatę zalałam zimną wodą i odczekałam aż się zaparzy. Po tym czasie przelałam ją do schłodzonej szklanki i dodałam kostki lodu.
Słodzenie obu herbat wedle gustu, na przykład syropem malinowym.
A czy znacie jakieś inne sposoby na herbacianą ochłodę?
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Zbiory herbaty w Darjeeling
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]
maj
Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy
Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]
gru
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi