ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Campesino w języku polskim znaczy „rolnik”, lecz nazwa chyba nie ma wiele wspólnego z samym produktem poza tym, że oczywiście mate jest produktem rolnym.

Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny zlokalizowany na trzech hektarach powierzchni, gdzie obszar zadaszony zajmuje hektar. W magazynie sezonowane są tysiące ton yerba mate. Firma powstała w 1988 roku i od tego czasu szczyci się znacznym rozwojem i tajnym oraz powolnym procesem secado. Firma jest zlokalizowana niedaleko granicy z Argentyną w mieście Capitan Miranda w Itapua.

Yerba mate pochodzi z upraw w Alto Parana i Itapua cieszących się słynnym, korzystnym klimatem Niziny La Platy. Subtropikalny klimat i ciepły wiatr Atlantycki stwarzają warunki doskonałe dla yerba mate.

Sama yerba mate Campesino jest typowym paragwajskim produktem. Zdania co do jej mocy są podzielone. Wiele osób uważa, że jest to jedna z mocniejszych mate. Ja uważam, że parzy się nieco opornie, choć teoretycznie jako mate paragwajska powinna dawać szybko intensywny napar, by móc skutecznie parzyć się także na zimno.

Yerba mate Campesino Kutuava 500g
Yerba mate Campesino Kutuava 500g

Jej susz wygląda normalnie. Typowo jak na paragwajskie standardy. Sądzę, że po wyglądzie byłby nie do odróżnienia od innych wiodących marek.

Smak paragwajskiej yerba mate

Ważny jest tutaj smak i lekkość. Może część osób się nie zgodzi, ale dla mnie jest to lekka odsłona paragwajskiej mate. Nie chodzi o to, że można ją polecić miłośnikom mate bez pyłu i dymu. Jest tego tutaj sporo, jak styl paragwajski wymaga. Chodzi o to, że napar, zwłaszcza przy pierwszym zalaniu, jest dość słaby, jakby nie doparzony. Przy drugim jest to pełnia smaku, a potem zaczyna się kończyć. Kolejna niezbyt ceniona cecha przez tych, którzy pijają tradycyjnie. Jest to yerba mate, która dość szybko się wypłukuje.

W aromacie dzieje się nieco więcej. Smak Campesino bardzo mi odpowiada, ponieważ ma w sobie coś ziemistego, coś co mogłoby przywodzić na myśl herbatę Pu-Erh, jest nieco mokrej ziemi, nieco owoców pestkowych takich jak wiśnie czy czereśnie oraz muśnięcie wanilii. Jest lekko owocowy, lekko waniliowy i intensywnie tytoniowy i ziemisty.

W obszernym portfolio Campesino znajduje się cała gama różnych mieszanek. Jeśli mam być szczery to uważam nawet, że jest ich zbyt wiele. Mięta lekka, mięta mocna, anżyowa, skrzyp na figurę, zioła klasyczne, cedron, burito, cytryna, a nawet katuava słynąca z właściwości cenionych przez panów. No i oczywiście tradycyjna i czysta Classica, którą cenię najbardziej.

Komu można polecić tę mate?

Na pewno nie początkującym –  paragwajskie mate nie są najlepszym wyborem dla kogoś, kto dopiero poznaje yerbę. To zdecydowanie mate dla miłośników paragwajskich smaków. Ma wszystko, co powinna mieść porządna mate w tym stylu. Powiedziałbym, że jest to propozycja popołudniowa, kiedy nie trzeba tyle pobudzenia, a można nieco rozsmakować się w naparze.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Palo santo do yerba mate

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]

Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie

Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Jeden komentarz do: “Campesino: przegląd marek yerba mate

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.