Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Assam Hattialli TGFOP FF
Czarne herbaty (lub czerwone według terminologii wschodniej) są chyba moimi ulubionymi. Dzisiaj zapraszam na krótki tekst o indyjskiej herbacie Hattialli.
Assam Hattialli TGFOP FF: co to za nazwa?
Na pierwszy rzut oka wygląda nieco skomplikowanie, ale gdy przyjrzeć się jej po kawałku, nie jest tak źle. Assam oznacza, że herbata pochodzi z Indii, z Assam. Hattialli odnosi się do ogrodu herbacianego Hattialli Tea Estate. Samo „hattialli” zaś oznacza „drogę słonia”. Ta chwytliwa nazwa została nada najprawdopodobniej z powodu obecności słoni na tamtych terenach. Oznaczenia na końcu to TGFOP czyli Tippy golden flowery orange pekoe. Odnosi się do wysokiej jakości herbaty o całych liściach oraz informuje o obecności złotych „tipsów”. FF zaś to First Flsuh czyli piewszy zbiór.
Plantacja Hattialli to 405 hektarów uprawy herbacianej, z której uzyskuje się herbatę głównie metodą tradycyjną. Firma zarządzająca Hattialli szczyci się dbaniem o wysoką jakość zbiorów i produkcji oraz swoim wkładem w rozwój lokalnej społeczności.
Jak parzymy Assam Hattialli?
Zaleca się parzenie 3 gramów na 120 ml wody w temepraturze około 96 stopni i w czasie od 1 do 3 minut, choć można ten czas wydłużyć i do 4 minut. Napar ma bardzo ładny, ciemno-czerwony kolor i jest klarowny. Taka „prawdziwa herbata”. Zapach naparu jest delikatny. W smaku zaś jest dość mocny, aromatyczny, nieco słodkawy (coś pomiędzy rodzynkami a karmelem). Swoją herbatę zaparzyłam dwa razy: pierwsze 2 minutowe parzenie zaowocowało czerwonawym i słodkim naparem. Drugie już 3 minutowe okazało się dużo głębsze i ciemniejsze a w smaku straciło nieco ze słodyczy.
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje się do nich mleko lub słodzi się je. Jednak Assam Hattialli wypada świetnie także solo. No i ten kolor!
Źródła: mktea.co.in/MK%20Brochure-2014.pdf, thedailytea.com/travel/assam-tea-estates/, teajourneyman.com/2015/01/02/hattialli-tgfop1-cl-tippy-2nd-flush-2014-assam-black-tea-from-lochan-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Cold brew. Zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam
Przepis na zimne parzenie herbaty czarnej Assam Mangalam: 4g herbaty czarnej Assam, 400 ml zimnej[...]
cze
Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości
Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]
maj
Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat
Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]
lut
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]
kwi
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze
Najwięksi eksporterzy yerba mate. Miejsce czwarte Cię zaskoczy!
Podium z Ameryki Południowej nas nie dziwi. W Europie największym eksporterem są Niemcy, póżniej Francja,[...]
cze