ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

O czerwonej herbacie z Qimen już kiedyś pisałam. Przypadła mi ona bardzo do gustu, bo jest naprawdę sympatyczna. W klasyfikacji wschodniej zaliczana do herbat czerwonych, w zachodniej do herbat czarnych. Prawie zawsze znajduje się na Liście Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Zalicza się ją również do najlepszych herbat czarnych. Wspomniałam też, że herbatę Keemun możemy podzielić na: Keemun Gongfu (Congou), Mao Feng, Xin Ya, Hao Ya oraz Hubei.

Charakterystyka herbaty Keemun Mao Feng

Herbata ta ma ciemne, długie, niepołamane oraz skręcone listki i swoim wyglądem przypomina zieloną herbatę Mao Feng. (Właśnie dlatego jej nazwa to Keemun Mao Feng) W suszu znajdziemy też złote tipsy.

Parzenie czarnej herbaty Keemun Mao Feng
Parzenie czarnej herbaty Keemun Mao Feng

Zapach zarówno suszu jak i naparu jest lekko słodki, może nawet delikatnie miodowy. Niektóre opisy opisują go jako zapach cukru trzcinowego. Kolor naparu, który przygotowałam był ciemnopomarańczowy, wpadający w czerwień. W smaku zaś herbata ta była lekko słodka, nieco dymna oraz kwiatowo-owocowa.

Herbatę Keemun Mao Feng uważa się za jedną z lepszych i nie poleca się dodawać do niej ani mleka ani herbaty, choć oczywiście jeśli ktoś ma na to chęć, to herbata ta powinna sprawdzić się również w mieszankach.

Parzenie herbaty Keemun Mao Feng

Znalazłam dwa główne sposoby parzenia Keemun Mao Feng. Pierwszy z nich to sposób „wschodni”– kilka parzeń z większej ilości suszu. Poleca się tutaj zalanie 85 ml wody około 5 gramów herbaty. Temperatura wody to 80 stopni. Czasy parzenia zaś zaczynają się od 10 sekund, a następnie są wydłużone do 15. Ilość parzeń nawet do pięciu.

Drugi to sposób „zachodni” mówiący o zalaniu około 7 gramów herbaty 500 ml wody w temperaturze 90 stopni i parzeniu od 3 do 5 minut. Ponieważ akurat nie mam dostępu do swojego zestawu do Gongfu Cha, to Keemun Mao Feng zaparzyłam jeszcze inaczej: łyżeczkę herbaty zalałam wodą w temperaturze około 90 stopni i parzyłam przez 3 minuty, po czym odcedziłam listki.

Liście czarnej herbaty Keemun Mao Feng
Liście czarnej herbaty Keemun Mao Feng

Herbata Keemun jest wdzięczną i smaczną herbatą do eksperymentowania. Ciekawa jestem jak smakują pozostałe rodzaje i na ile się one różnią między sobą. Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś odkryć.

Źródła: teavivre.com/keemum-maofeng-black-tea, viconyteas.com/keemun/keemun-Mao-feng.html, eherbata.pl/keemun-mao-feng-100.htm

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Herbata przed treningiem i po treningu

Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]

2 Comments

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze

Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]

Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty

Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]

Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy

Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.