W ostatnich latach można zaobserwować coraz większy wzrost świadomości konsumentów kawy. Współczesny sposób jasnego wypalania kawy wydobywa jej naturalne nuty świeżych, soczystych owoców. Tak – kawa jest owocem, choć to, co pijemy jest jedynie wypaloną i zmieloną pestką kawowca. Może nawet nigdy nie zadałeś sobie pytania: A co właściwie dzieje się z miąższem? Czy jest słodki? Czy można go wykorzystać? Na wszystkie podobne pytania jest jedna odpowiedź: CASCARA.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest cascara?
Słowo cascara w języku Hiszpańskim znaczy skórka, a na całym świecie słowo to stało się określeniem resztek owocu, otrzymanym po procesie obróbki kawy. Sam zabieg ma na celu oddzielenie ziarna kawowego od miąższu i skórki. Cascarę najczęściej traktuje się jako odpad tej produkcji i wykorzystuje wyłącznie do użyźniania gleby na plantacjach, a najlepsze owoce suszy się i wystawia na sprzedaż. Owoce kawowca określa się mianem wiśni. Mają one bardzo niewielką ilość miąższu i dość twardą skórkę.
Zanim uwaga świata skupiła się na pestce kawowca, w celu pobudzenia spożywano całe owoce lub robiono z nich kompot. Dziś picie cascary ponownie zyskuje swoich wielbicieli, trudno jednak spodziewać się, że prześcignie w popularności napar z ziaren.
Przygotowanie cascary
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy zbyt intensywnym zaparzeniu nabiera cierpkości, dlatego warto kontrolować ilość wody w stosunku do masy suszu. Najlepiej samemu znaleźć swoje idealne proporcje, ale dobrym punktem wyjścia będzie użycie 3-4g cascary na każde 100g wody. Aby wydobyć z suszu jak najwięcej smaku należy użyć przefiltrowanej gorącej wody, w temperaturze bliskiej wrzenia, i pozostawić na ok 8-10 minut.
Zawartość kofeiny
Wiele źródeł przedstawia różne dane na temat ilości kofeiny w cascarze: wyniki pomiarów podają jedynie uśrednioną jej wartość, ponieważ kawowiec posiada kilkadziesiąt różnych gatunków, rosnących na różnych terenach i wysokościach. Nie sposób zatem podać jednej konkretnej wartości. Wyniki badań wskazują jednak, że zaparzona cascara zawiera zaledwie ok.120 mg/l kofeiny, podczas gdy kawa przelewowa zawiera jej ok.700 mg/l. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób lubiących owocowe napary i delikatne pobudzenie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj
Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]
paź
Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]
mar
Yerba mate Selecta. Opinie
Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]
mar
Herbaciarnia Herbata Bytom
Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi