W ostatnich latach można zaobserwować coraz większy wzrost świadomości konsumentów kawy. Współczesny sposób jasnego wypalania kawy wydobywa jej naturalne nuty świeżych, soczystych owoców. Tak – kawa jest owocem, choć to, co pijemy jest jedynie wypaloną i zmieloną pestką kawowca. Może nawet nigdy nie zadałeś sobie pytania: A co właściwie dzieje się z miąższem? Czy jest słodki? Czy można go wykorzystać? Na wszystkie podobne pytania jest jedna odpowiedź: CASCARA.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Czym jest cascara?
Słowo cascara w języku Hiszpańskim znaczy skórka, a na całym świecie słowo to stało się określeniem resztek owocu, otrzymanym po procesie obróbki kawy. Sam zabieg ma na celu oddzielenie ziarna kawowego od miąższu i skórki. Cascarę najczęściej traktuje się jako odpad tej produkcji i wykorzystuje wyłącznie do użyźniania gleby na plantacjach, a najlepsze owoce suszy się i wystawia na sprzedaż. Owoce kawowca określa się mianem wiśni. Mają one bardzo niewielką ilość miąższu i dość twardą skórkę.
Zanim uwaga świata skupiła się na pestce kawowca, w celu pobudzenia spożywano całe owoce lub robiono z nich kompot. Dziś picie cascary ponownie zyskuje swoich wielbicieli, trudno jednak spodziewać się, że prześcignie w popularności napar z ziaren.
Przygotowanie cascary
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy zbyt intensywnym zaparzeniu nabiera cierpkości, dlatego warto kontrolować ilość wody w stosunku do masy suszu. Najlepiej samemu znaleźć swoje idealne proporcje, ale dobrym punktem wyjścia będzie użycie 3-4g cascary na każde 100g wody. Aby wydobyć z suszu jak najwięcej smaku należy użyć przefiltrowanej gorącej wody, w temperaturze bliskiej wrzenia, i pozostawić na ok 8-10 minut.
Zawartość kofeiny
Wiele źródeł przedstawia różne dane na temat ilości kofeiny w cascarze: wyniki pomiarów podają jedynie uśrednioną jej wartość, ponieważ kawowiec posiada kilkadziesiąt różnych gatunków, rosnących na różnych terenach i wysokościach. Nie sposób zatem podać jednej konkretnej wartości. Wyniki badań wskazują jednak, że zaparzona cascara zawiera zaledwie ok.120 mg/l kofeiny, podczas gdy kawa przelewowa zawiera jej ok.700 mg/l. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób lubiących owocowe napary i delikatne pobudzenie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie
Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate
Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]
lut
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.
kwi
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis