- Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. nowotworu prostaty, jelita grubego, piersi, płuc, nerek, krtani, trzustki. Najwięcej badań przeprowadzono w Japonii, gdzie po raz pierwszy stwierdzono negatywną korelację pomiędzy spożyciem zielonej herbaty a ilością nowotworów (im większe spożycie zielonej herbaty, tym mniej przypadków zachorowań na raka), najsilniej widoczne u kobiet pijących więcej niż 10 czarek zielonej herbaty dziennie.
- Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.
- Spożycie czarnej herbaty znacznie zmniejsza poziom hormonów stresu i pozwala szybciej odzyskać równowagę po stresującym dniu.
Skutki uboczne picia zbyt dużej ilości herbaty
- Najbardziej znaną negatywną cechą herbaty, a właściwie zawartych w niej tanin, jest ograniczanie przyswajania żelaza z posiłków. Osobom mającym problem z poziomem żelaza i jego przyswajalnością odradza się popijanie herbatą posiłków oraz picie jej bezpośrednio po jedzeniu.
- Kofeina jest w stanie oddziaływać na zwieracz żołądka powodując u osób z refluksem pojawienie się tej dolegliwości. Niektórzy skarżą się także na zgagę. Są także osoby, które skarżą się na ból głowy, który wynika również z wysokiej dawki kofeiny przy większych ilościach herbaty.
Jeśli występują u ciebie niepożądane objawy zawsze możesz parzyć herbatę słabszą, lub poszukać takiej, która nie będzie powodowała dolegliwości dzięki niższej zawartości kofeiny. Unikaj picia herbaty przed snem i na pusty żołądek. Unikaj także dużej ilości herbaty. Parz ją krócej lub spróbuj zimnego parzenia polegającego na zalaniu liści herbacianych zimną wodą. Wtedy do naparu przedostaje się nieco inna kompozycja związków w niej zawartych i napar taki z pewnością będzie mniej drażniący.
Źródła: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725), The Impact of Tannin Consumption on Iron Bioavailability and Status: A Narrative Review, Nicole M Delimont, Mark D Haub, Brian L Lindshield,
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj
Herbata w Turcji. Turecka herbata
Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]
kwi
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip