ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści krzewów herbacianych oraz napar z tego suszu. Nie do końca poprawnie mówi się też potocznie o herbatach ziołowych, które są naparem części innych roślin jak liść mięty czy kwiat rumianku. Bezpieczniej jest mówić w takiej sytuacji o naparach ziołowych.

Co do samej rośliny herbacianej to też nie zawsze było to oczywiste i dla wszystkich jednoznaczne. Gdy w czasach kolonialnych herbata docierała do Europy i zainteresowali się nią botanicy, nie było łatwo o rzetelną wiedzę na temat tej rośliny. Początkowo uważano, że herbata czarna i zielona pochodzi z dwóch różnych roślin. Nawet słynny naturalista Linneusz nadał im osobne nazwy, zgodnie z opracowanymi przez siebie zasadami nazewnictwa. W końcu jednak herbata doczekała się dokładnego opisu i klasyfikacji.

Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g
Herbata czarna Assam Harmutty STGFOP1 50g

Dziś wyróżniamy:

  • herbatę chińską o małych liściach, rosnącą w postaci krzewów
  • oraz drzewa herbaty asamskiej o dużych liściach.
  • Poza tymi dwiema głównymi jest jeszcze wiele innych odmian, które mają mniejsze znaczenie przemysłowe.

Znamy także setki kultywarów, czyli uprawnych odmian rośliny herbacianej. Te różnią się między sobą terminem zbioru, odpornością na choroby i warunki klimatyczne, no i przede wszystkim walorami smakowymi i aromatem. Porównać można to do różnic pomiędzy gatunkami jabłek o różnych kolorach, wielkości i aromacie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tradycyjna angielska herbata. Klasyczne angielskie mieszanki herbat

Brytyjczykom zawdzięczamy również kilka bardzo znanych mieszanek czarnej herbaty. Któż z nas nie zna smaku[...]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Herbaciarnia Sowa Ząbki

Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.