Herbata aromatyzowana jest dla nas zdrowa. Wiele osób ma jednak wątpliwości. Przede wszystkim zastanówmy się co znaczy, że coś jest zdrowe? W domyśle chodzi nam o to, czy dany produkt nam nie zaszkodzi, a nie o to czy posłuży on naszemu zdrowiu. Trudno przecież oczekiwać, że aromat będzie miał jakieś dobroczynne właściwości zdrowotne, ponieważ jego zadanie jest zupełnie inne.
Pamiętajmy, że w przypadku herbaty mówimy o niewielkim dodatku substancji aromatycznych i wciąż pijemy głównie napar herbaciany, który ma udowodniony wieloma badaniami korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Co do samych aromatów, trzeba przyznać, że jest sporo kontrowersji. Obawiamy się „chemii” w naszych produktach spożywczych, zapominając, że właściwie każdy przemysł przetwórczy jest skazany na mniejszy lub większy udział chemii. Producenci branży spożywczej konkurują ze sobą, starając się przede wszystkim poprawiać swoje produkty tak, by podobały nam się bardziej niż inne. Poprawia się ich kolor, smak i aromat. W ostatnim czasie coraz wiekszą uwagę przywiązujemy do składu na etykietce i niespodziewanie pojawia się kolejne kryterium. Dobry skład. Świadomi tego producenci zabiegają o to, by nie tylko produkt podobał się klientom, ale również jego etykieta.
Czy aromaty naturalne są szkodliwe? Pochodzenie niektórych dodatków do żywności Cię zaskoczy
Produkty aromatyzowane naturalnie to takie, które posiadają dodatek substancji zapachowej pochodzenia naturalnego. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że to nie znaczy wcale, że substancja ta pozyskana została z danego owocu czy przyprawy. Opracowano szereg różnych technik produkcji naturalnych aromatów pochodzących z zupełnie zaskakujących źródeł. Kto by pomyślał, że aromat wanilii można wyprodukować z otrąb ryżu, truskawki z łuski gorczycy zaś malin z drewna cedrowego? Niezbędne jest do tego często odpowiednie użycie mikroorganizmów.
Czy te aromaty są bezpieczne dla nas? Odpowiadając na to pytanie trzeba pamietać, że skoro są dopuszczone jako aromaty do użycia w przemyśle to znaczy, że zostały przebadane i nadają się do jedzenia. Nad składem aromatyzowanych produktów czuwają odpowiednie przepisy i dyrektywy unijne. Polska Federacja Producentów Żywności także określa i definiuje dodatki do żywności.
Większość z nas raczej nie ma nic przeciwko temu, by truskawkowy aromat nie pochodził z truskawek, lecz z gryki. Jeśli jednak jest to dla nas problem istnieje rozwiązanie.
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i już wiemy, że zgodnie z przepisami 95% tego aromatu musi pochodzić z truskawek.
Jeśli to dla nas za mało, możemy upewnić się jeszcze, że dana herbata jest organiczna, ponieważ organiczne będą także jej dodatki.
Dla szczególnie wrażliwych, dostępne są mieszanki pozbawione aromatów. Zawsze też możemy przygotować sobie w domu swoją własną aromatyzowaną herbatę, używając do tego przygotowanych przez siebie dodatków z pewnych źródeł. Uzyskamy niepowtarzalny produkt i dużą satysfakcje.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: REGULATION (EC) No 1333/2008 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 16 December 2008 on food additives, pfpz.pl – AROMATY. Wytyczne przemysłu spożywczego UE, zdroweiwpraktyce.pl – Co się tak naprawdę kryje za pojęciem „aromat naturalny”?
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling
Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]
kwi
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Sir Edward Tea Black African test, opinie
W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]
kwi
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Czarna herbata Assam Hattialli
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]
lut
Big Active Yerba Mate Kakao i Wanilia: recenzja, opinie
Zaczynam mieć wrażenie, że herbaty z Big Active to takie nabijanie herbciarzy w butelkę. W[...]
kwi
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze